Читај ми!

Меркел: И санкције и преговори са Русијом

Немачка канцеларка Ангела Меркел заложила се у Бундестагу за хитно ступање на снагу санкција Европске уније против Москве и истовремено најавила могућност за њихово укидање – уколико Русија испуни договоре из плана од 12 тачака о обустави ватре у источној Украјини.

Ангела Меркел је рекла да се Немачка, поводом постојеће ситуације, залаже да се сада објаве санкције Русији и изразила наду да ће се о томе убрзо одлучити, преноси Танјуг.

Државе ЕУ су у петак донеле одлуку о пооштрењу санкција према Русији, али је њихово ступање на снагу одложено због договора о прекиду ватре у источној Украјини, подсећају немачки медији, наводећи да санкције ступају на снагу када се те мере објаве у службеном листу ЕУ.

Немачки медији наводе да је у планираним пооштрењима санкција реч о блокади рачуна и путовања у иностранство за око 20 доданих особа, привредним санкцијама против руских државних банака, фирми за наоружање и фирми у области енергетике, али и о забрани извоза технологије за експлоатацију нафте и другим ограничењима за добра која се могу користити за војне потребе.

Меркелова је, такође, рекла да се те санкције према Русији могу повући уколико се испуни договорено и истакла да се санкције уводе само када су неопходне. Истовремено је нагласила спремност за укидање санкција.

"Ако се 12 тачака суштински испуне, ми ћемо бити први који ће нове санкције поново укинути", рекла је Меркелова и додала да је пут за превазилажење украјинске кризе још "дуг и каменит".

Меркелова је, такође, изразила дубоко убеђење да ће на крају победити "снага права" и, када је реч о Москви – додала да "врата за преговоре" јесу и остају отворена.

Како јавља АФП, амбасадори земаља ЕУ нису данас постигли договор о примени санкција које су прошле недеље уведене Русији, а њихов нови састанак биће одржан у четвртак у Бриселу.

"Амбасадори ће се поново састати, како би наставили разговоре о санкцијама, и биће поново размотрена ситуација у Украјини", рекао је за АФП један неименовани извор у Бриселу, преноси Бета.

"Неке земље затражиле су још времена. По овом питању, јединство је апсолутно кључна и стратешка ствар", рекла је новинарима у Бриселу шефица европске дипломатије Федерика Могерини, не наводећи које су то земље.

Међутим, дипломате кажу да су државе које имају блиске везе с Русијом, као што су Италија, Аустрија и Финска, уздржане кад је реч о спровођењу нових санкција Москви.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво