Читај ми!

"Криза у Украјини изговор за оживљавање НАТО-а"

Председник Русије Владимир Путин оптужио је западне земље да су створиле кризу у Украјини и користе је да "врате НАТО у живот". Русија нема намеру да улази у нову трку у наоружању, али ће адекватно одговорити на сваку безбедносну претњу, поручио Путин.

Путин је оценио да су кризу у Украјини, коју су, како каже, у основи изазвали и створили неки од западних партнера, користи да се Алијанса врати у живот", преноси АФП позивајући се на РИА Новости.

Подсетио је и да је Русија више пута упозорила да ће морати да одговори на такве потезе, јавља Танјуг.

Говорећи на састанку са званичницима владе посвећеном питањима војне индустрије, руски шеф државе је поручио да Русија неће улазити у нову трку у наоружању и да је другачији ток догађаја "апсолутно искључен".

"Неко би можда желео да поново покрене замајац трке у наоружању. Ми, наравно, нећемо ући у ту трку", истакао је Путин и закључио да ће Русија поступати на основу реалних развојних прогноза.

Путин је, међутим, рекао и да Русија мора да одржи своје капацитете нуклеарног одвраћања због, како је навео, све већег броја могућих безбедносних претњи.

Потенцијалне претње по безбедност Русије, указао је Путин, морају бити помно анализиране и на сваку од њих се мора дати "адекватан одговор".

Путин је, говорећи о новом програму наоружања за период 2015–2025, рекао да Русија неће на вештачки начин раскидати сарадњу са страним партнерима, већ је позвао на очување тих веза, упркос томе што је увозни програм измењен због санкција ЕУ и САД.

"Ми нећемо вештачки раскидати сарадњу са страним партнерима, али постојећи ризици се морају узети у обзир", рекао је и додао да руска индустрија мора бити спремна да произведе важну опрему, компоненте и материјале, али и да обезбеди довољне производне капацитете, технологију и техничке залихе.

Војна индустрија под Путиновом контролом

Како наводи Ројтерс, Путин је потписао декрет којим преузима директно руковођење комисијом која надзире руску војну индустрију, у тренутку када Москва покушава да смањи зависност од западне опреме после увођења санкција Москви због украјинске кризе.

Подсећа се да је та комисија до сада била под надлежношћу руске владе.

Према Путиновим речима, нови статус те комисије омогућиће да она боље координише спровођење државне одбране и подигне ефикасност државне политике у сектору војне индустрије, војнотехничке одбране и безбедносне подршке.

Говорећи о плановима за модернизацију оружја, Путин је рекао да ће се Русија фокусирати на развој новог стратешког нуклеарног оружја, ваздушно-космичке одбране и конвенционалног оружја високе прецизности.

Руски председник је, такође, рекао да Русија на војном плану не би требало да троши више него што то дозвољавају економске могућности земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво