Читај ми!

Мисури као ратна зона

Сузавац и шок бомбе у Мисурију после убиства црног младића Мајкла Брауна и трапавог покушаја полиције да оправда тај инцидент. Учесници протеста на специјалце бацали камење и, наводно, Молотовљев коктеле. Америка у шоку - "како је полиција напрасно постала војска?".

Градић Фергусон у Мисурију из дана у дан све више личи на Косовску Митровицу у данима најжешћих сукоба. Полиција на бесне демонстранте баца сузавац, шок и димне бомбе, док демонстранти одговарају камењем и, тврде специјалци, Молотовљевим коктелима.

Сукоби трају већ четири ноћи и на протестима се редовно окупља неколико стотина људи. Неки од демонстраната су маскирани, а репортер агенције Ројтерс видео је да неки од њих праве Молотовљеве коктеле.

Сукоби су почели када је полиција под неразјашњеним околностима убила Мајкла Брауна, тврдећи да је црни младић погинуо током кошкања у полицијском аутомобилу. Сведоци тврде да је убијен испред возила, док је држао руке високо у ваздуху.

Америка је прилично шокирана количином насиља које је полиција усмерила против демонстраната, пошто су предграђе Сент Луиса распоређени оклопни транспортери, а ред заводе специјалцу у камуфлажним униформама.

"Како је америчка полиција постала војска?", пише Њузвик, наводећи да је та метаморфоза почела још пре дведесетак година, када је Вашингтон одлучио да наоружа полицију како би могла да се носи са све опаснијим дилерима дроге.

Недељник наводи да су полицијске станице, према том програму, током година набављале свакојако наоружање, готово неспојиво са обављањем полицијских акција, па су куповани ручни бацачи, оклопна возила и аутоматске пушке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара