Читај ми!

Валенса за преговоре са Путином

Некадашњи председник Пољске Лех Валенса оценио је да је Запад направио грешку када је сатерао Русију уз зид, што је резултирало санкцијама. Апелује на лидере западних земаља да што пре седну за сто с председником Русије Владимиром Путином и потраже компромис.

Легендарни вођа отпора Пољака комунистичком режиму и добитник Нобелове награде за мир 1983. године, подсећа да је ненасилно демонтирање комунистичког режима у Пољској било могуће захваљујући преговорима власти и опозиције, преноси Бета.

"Шта мислите? Да сам ја волео комунисте? Да нисам хтео да разговарам, могли смо тада да имамо Украјину на Висли", подсећа Валенса на преговоре власти и опозиције током Округлог стола који су резултирали првим делимично слободним изборима иза гвоздене завесе у лето 1989. године и падом тоталитарног режима у Пољској.

"Уместо да вичемо, требало би да убеђујемо. Путин нема шансе да победи зато што се свет развија у другом правцу, а он није одговарајући вођа за епоху глобализације. Закаснио је 100 година и платиће за то зато што ће то Руси кад - тад увидети", сматра Валенса.

Према његовом мишљењу, садашње обостране санкције су плод тога што је Путина Запад сатерао у ћошак.

"Благовремено је требало формирати групу мудрих људи из разних земаља који познају Русију. Они би одлучили која земља не би нешто купила од Русије, која јој не би нешто продала, која би с нечим каснила, а која пожурила. А све то тихо, без буке, али зато солидарно", објашњава Валенса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се