Нова рунда преговора у Каиру

Делегација израелских преговарача стигла је у Каиро на нову рунду индиректних преговора с Палестинцима. Генерални секретар УН Бан Кимун позвао је на успостављање дуготрајног примирја.

Циљ састанка у Каиру је да нови прекид ватре између палестинског Хамаса и израелске војске, прерасте у трајно примирје, најавили су египатски званичници, јавља АФП, преноси Бета.

Генерални секретар УН Бан Кимун поздравио је вест о новом прекиду ватре између Израела и Хамаса, апелујући на две стране да раде на успостављању дуготрајнијег примирја.

У саопштењу Бан Кимуна наводи се да "изражава велику наду да ће то дати двема странама, под посредством Египта, још једну шансу да се договоре о одрживом прекиду ватре за добро све цивилне популације и као почетну тачку да се позабаве патњама на обе стране".

Шеф УН "наставља да апелује на заинтересоване да раде конструктивно у том правцу и да избегавају све кораке који би могли да воде до повратка насиља", пише у саопшетњу.

Бан Кимун наглашава да су Уједињене нације спремне да помогну примену споразума који ће омогућити мир и обезбедити веома потребну обнову и развој Газе.

Током примирја Палестинци могу да напусте своје домове и склоништа, а хуманитарна помоћ биће упућена у Појас Газе.

Ученици у Гази искористили су прекид ватре да подигну своја сведочанства, за која је министарство за образовање раније саопштило да ће бити готова.

Житељи Газе и околних места чекају у редовима за гориво, и испред банкомата, а радници користе примирје како би поправили кварове на електричној мрежи.

За четири недеље насиља, погинуло је више од 1.939 становника Газе, док је на израелској страни страдало 67 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се