Читај ми!

Маликијев крај, САД наоружава Курде

Нури ел Малики више није премијер Ирака. Запад покушава да формира широку коалицију, која би уз ограничену помоћ ваздушних снага САД зауздала офанзиву исламиста. ИС заузео Џалавију. Амерички бомбардери уништили конвој Исламске државе. САД не планирају проширење напада у Ираку, саопштио Пентагон.

Сједињене Америчке Државе покушавају да пронађу формулу према којој би, без значајнијег ангажмана, успели да зауставе офанзиву радикалних исламиста у Ираку и спрече распад државе.

Истовремено, Ирачки председник Фуад Масум прекинуо је осмогодишњу "владавину" Нурија ел Маликија на месту премијера, понудивши ту функцију Хадару ел Абадију.  

Како наводе амерички медији, администрација Барака Обаме почела је да наоружава Курде, тренутно једине поуздане снаге у борби против Исламске државе, чије су снаге, упркос ваздушним ударима, успеле да заузму још један град – Џалавију.

Одбрана Џалавије се, према извештајима са терена, распала пошто је десет курдских бораца погинуло у самоубилачком нападу. 

Истовремено, курдске снаге заузеле су неколико места које су претходно држали исламисти.

Амерички војни званичници саопштили су да је амерички бомбардер уништио неколико возила из конвоја Исламске државе који је ишао у напад на курдске снаге које бране престоницу курдског полуаутономног региона Арбил, где има америчких војника и цивила, јавља АП.

Курдски лидери већ месецима моле Запад за наоружање, што су Американци дуго игнорисали, оправдавајући се опасношћу да би дотурање оружја Курдима пореметило међуетничке односе, посебно између шиита и сунита.

Пентагон је саопштио да САД нема планове да прошири своју ваздушну кампању у Ираку и оствари и неке друге циљеве осим заштите америчког особља у Ербилу и избеглих Јазида.

У међувремену, британски војни авион је био присиљен да обустави испоруку хуманитарне помоћи избеглицама које се крију од екстремиста на планини Синџар у северном Ираку.

Како су саопштили, постојала је опасност да пакети са храном и водом погоде људе на земљи.

"Толико људи је долазило у правцу авиона да, на жалост, нисмо могли да бацимо помоћ из ваздуха јер смо се уплашили да можемо угрозити животе људи", изјавила је портпаролка британског премијера Дејвида Камерона, пренео је Ројтерс.

Малики – борба за опстанак 

Високи федерални суд Ирака потврдио је да је коалиција премијера Нурија ел Маликија највећа у парламенту, што значи да би он могао да задржи премијерску функцију, јављају агенције позивајући се на ирачку државну телевизију Иракија

Нешто касније, Федерални суд је демантовао да се изјашњавао о том питању, чиме је окончана Маликијева ера на челу иртачке владе пошто је председник Фуад Масум мандат за састав нове владе понудио Хадару ел Абадију.

Малики, који се нашао под притиском захтева да одустане од трећег премијерског мандата, оптужио је председника Ирака Фуада Масума, Курда по националности, да је два пута прекршио Устав, јер није одредио мандатара за састав нове Владе.

Упркос неубедљивом изборном резултату, Малики игнорише позиве сунита, Курда, неких колега шиита и врха свештенства да одустане од премијерске функције и заузме позицију која неће изазвати ефекат поделе у народу.

Амерички државни секретар Џон Кери каже да је формирање Владе у Ираку критично за стабилност и тражи од ирачког премијера Нурија ел Маликија да не подстиче даље политичке тензије. 

Политички блок у којем се налази највећа шиитска странка Дава, чији је лидер Малики, наговестио је раније да ће именовати Маликијевог наследника и да ће досадашњи премијер морати да се склони.

Амерички ваздушни удари на милитанте ИСИС-а могли би да повећају претње од терористичких напада на САД, јер је ИСИС отворено запретио Вашингтону да ће се застава Алаха вијорити у Белој кући.

Многи Ирачани сматрају да је Малики делимично одговоран за губитке у северном Ираку, јер је практично институционализовао секташтво, а многи дојучерашњи савезници, укључујући САД, окренули су му леђа. 

Ирачки парламент прогласио је јуче паузу до 19. августа, након што посланици нису успели да усагласе ставове о избору премијера.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се