Читај ми!

ЕУ позива Ердогана да буде помиритељ

Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел честитали су Реџепу Тајипу Ердогану на победи на изборима за председника Турске. Европска унија позвала је Ердогана да одигра "улогу помиритеља у турском друштву".

"Немачку и Турску везује тесно партнерство пуно поверења. Лична ми је жеља да заједно са Вама наставим рад на продубљавању традиционално пријатељских односа између наше две земље, у интересу наших грађана", написала је Ангела Меркел у честитци Ердогану, преноси Танјуг.

Она је такође указала на тешке изазове у региону у чијем решавању, како је навела, Турска има велику улогу, наведено је у саопштењу на сајту немачке владе.

Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да је руски председник честитао Ердогану победу а да су Путин и Ердоган том приликом "изразили наду да ће развој стратешкиог партнерства између две земље бити настављен".

Он је додао да је Ердогану честитао и председник Киргистана Алмазбек Атамбајев који се налази у посети руском председнику у Сочију, пренео је Итартас. 

Представници Европског савета упутили су раније честитку Ердогану поводом јучерашње победе, али су му послали и врло јасну поруку. 

"Честитамо вам на изборној победи, и надамо се да ћете одиграти улогу помиритеља, како бисте окупили све заједнице, сва уверења, све сензибилитете, сва мишљења и све начине живота у турском друштву", наводи се у поруци представника Европског савета, преноси Бета.

Ердогана су подсетили да је Турска "важан партнер ЕУ, земља кандидат за чланство, сусед, трговински партнер и дипломатски савезник".

Европски званичници су позвали новог турског председника да "настави да улаже напоре у решавање курдског питања и постизању решења за Кипар", чланицу ЕУ чији је северни део окупирала Турска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се