Читај ми!

Доњецк у обручу, Руси на граници

Украјинска војска припрема се за завршну фазу преузимања Доњецка од проруских активиста, пошто је остварила значајну предност раздвојивши њихове редове, најавио је портпарол војске Андриј Лисенко. Украјина потврдила договор о слању руске помоћи на исток земље.

20.56 - Хуманитарна ситуација у источној Украјини је критична, хиљаде људе је без воде, струје и медицинске помоћи, јавља Ројтерс

20.08 - Путинов портпарол Дмитриј Пеској изјавио да конвој хуманитарне помоћи коју ће Русија послати на исток Украјине неће имати руску војну пратњу, јавља Танјуг.  

18.55 - Кијев пристао да, у сарадњи са Русијом, ЕУ и другим међународним партнерима, пошаље хуманитарну помоћ на исток земље, саопштено из канцеларије Петра Порошенка, јавља Танјуг.

17.20 - Украјински Савет за националну безбедност затражио је од житеља Доњецка и Луганска да напусте те градове преко коридора које су формирали украјински војници, јер се тренутно припрема напад, јавља Укринформ

16.45 - НАТО је оценио да постоји "велика вероватноћа" да Русија покрене инвазију на Украјину, јавља Ројтерс. Алијанса сматра да ће руска хуманитарна мисија представљати операцију спасавања побуњеника око Доњецка.

16.00 - Кијев тврди да се на граници налази око 45.000 руских војника, праћених тенковима, ракетним системима, авијацијом и хеликоптерима.

10.14 - Један затвореник погинуо, 15 повређено, а више од 100 побегло када је граната погодила затвор у Доњецку, саопштиле су локалне власти. 

Портпарол украјинске војске рекао је да су кијевске снаге сада одсекле Доњецк од другог главног упоришта побуњеника – Луганска, јавља агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

"Снаге за антитерористичке операције припремају се за завршну фазу ослобађања Доњецка. Наше снаге су, у потпуности, одсекле Доњецк од Луганска. Радимо на ослобађању оба града, али боље да се прво ослободи Доњецк – то је важније", рекао је Лисенко за Ројтерс.

У међувремену, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је циљ "антитерористичке операције" украјинске војске потискивање Руса са југоистока Украјине.

"Стиче се утисак да се циљ тзв. антитерористичке операције састоји у томе да се југоисток сравни са земљом, да сви Руси одатле оду и населе онима који ће се другачије односити према историји и култури, пријатељству и вишевековним везама наших народа", рекао је Лавров, преноси Итартас.

Према речима шефа руске дипломатије, потребно је да све стране у конфликту испуњавају раније достигнуте договоре и седну за преговарачки сто, како би почео свеобухватан процес реформе устава уз учешће свих региона, "да се сами договоре како да заједно живе у једној држави".

Лавров је, притом, указао да Запад има одлучујући утицај на власти у Кијеву, пренела је агенција РИА Новости.

Борбе у Доњецку разбуктале су се у недељу, пошто су владине снаге наставиле ударе на упоришта проруских снага које су се повукле због понуде за безусловно примирје, најављено само дан раније.

Експлозије су синоћ потресле казнено-поправни завод у западном делу града, у нападу на стамбену зону, административно седиште и трафо-станицу, саопштила је градска управа.

Приликом ноћашњег гранатирања затвора у Доњецку, један затвореник је погинуо, 15 је повређено, а њих 106 је побегло, пренела је агенција АФП.

Француска агенција наводи да су до јутрос неки од њих враћени у затвор, а прецизнији подаци биће саопштени током вечери.

Дописник Франс преса потврдио је да је ноћас било спорадичног гранатирања у упоришту проруских активиста пошто је гранатирање уобичајено у последњих неколико дана, откада је украјинска војска опколила Доњецк и обећала да ће ослободити град.

Званични Кијев потврдио да је пристао на то да Црвени крст пошаље хуманитарну помоћ на исток Украјине, у сарадњи са Русијом, Европском унијом и другим међународним партнерима, саопштено је из канцеларије Петра Порошенка.

Како је наведено, циљ је да се ублажи патња људи у Луганску, граду под контролом проруских активиста.

У том саопштењу се наводи да је поменути план такође подржао амерички председник Барак Обама, пренела је агенција АП.

Истовремено, генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је за агенцију Ројтерс да постоји "велика вероватноћа" да би Русија могла војно интервенисати у источној Украјини.

Како је рекао, НАТО није уочио знаке да Москва повлачи хиљаде својих војника који се налазе близу украјинске границе.

"Тамо се налазе хиљаде руских војника који су добро опремљени и ми то видимо као показатељ да руски лидери не искључују опцију војног ангажовања у Украјини. Било каква руска интервенција под плаштом хуманитарне мисије била би неоправдана и незаконита", рекао је Расмусен.

На питање да ли постоји могућност да се НАТО војно ангажује у Украјини ако руске снаге изврше инвазију, Расмусен је казао да је то хипотетичко питање.

"Међутим ми не разматрамо војне операције. Када би Руси интервенисали у Украјини, не сумњам да би међународна заједница одлучно одговорила, нарочито кроз шире, веће, оштрије економске санкције које би још више изоловале Русију", објаснио је Расмусен.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се