Читај ми!

Доњецк на удару, оборен украјински авион

Украјинске снаге отвориле артиљеријску ватру на област око кључне базе проруских активиста у центру Доњецка. Погинула једна особа. Пет особа страдало у Горловки. Сукоби полиције и демонстраната у Кијеву. Оборен украјински војни авион.

20.50 - Канадски војни транспортни авион полетео је за Украјину носећи товар опреме за украјинске трупе које обезбеђују границу са Русијом, саопштила је канадска влада, преноси Танјуг

18.30 - НАТО је спреман да повећа помоћ Украјини пред "агресијом" Русије рекао је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен након састанка са украјинским државним врхом, јавља АФП.

18.15 - На истоку Украјине оборен авион украјинске војске, док је био у ниском лету, јавља АФП. Пилот се катапултирао.

17.10 - Најмање петоро људи убијено, а десеторо повређено у Горловки, у последња 24 часа откад трају напади војске на град, јавља Итартас

15.00 - Шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану поднео је оставку, јавља Раша тудеј.

13.50 - Озбиљни сукоби полиције и "мајдановаца" у Кијеву после покушаја комуналних служби да уклоне барикаде. Демонстранти бацају камење на полицију, пале гуме. Повређено десетак полицајаца.

13.36 - Украјинска влада саопштила да суспендује прекид ватре на месту пада малезијског авиона у региону Доњецка, јавља Танјуг.

11.50 - Једна особа погинула, а две повређене у гранатирању болнице у Доњецку, јавља АФП.

Гранатирано је подручје око регионалног седишта украјинске безбедносне агенције СБУ, навела је градска скупштина Доњецка, упозоравајући људе да се склоне са улица и оду на безбедно место, јавља АФП, преноси Танјуг.

"Данас као резултат грантирања доњецке градске болнице, једна особа је погинула, а две су повређене", изјавио је неименовани регионални здравствени званичник и додао да међу жртвама нема лекара, пренео је АФП.

У гранатирању опкољеног Доњецка су раније погинула три, а рањено је пет цивила, саопштиле су власти тог града у источној Украјини.

У артиљеријској ватри оштећена су три стамбена блока и пет кућа у југоисточном делу Доњецка који се зове Буђонивски.

У индустријском граду Доњецку живи милион људи. Уништене су и две куће у једном насељу у западном предграђу, али нема извештаја о жртвама.

Украјинска војска објавила је да се спрема да заузме Доњецк пошто је током претходних месец дана успела да опколи проруске активисте у том граду. Јуче је први пут извршен ваздушни напад близу центра Доњецка, па се страхује да би улице тог града могле постати ново бојно поље.

Премијер "Доњецке Народне Републике" Александар Бородај, поднео је оставку, а на том месту ће га заменити Александар Захарченко, садашњи командант јединице проруских снага на истоку Украјине.

Његовом оставком потврђени су наводи који су се појавили раније данас да постоји могућност да проруски активисти на истоку Украјине добију новог лидера, човека који је пореклом из Доњецка, уместо досадашњег вође Александра Бородаја, који је руски држављанин.

Грађански рат у Украјини траје скоро четири месеца и до сада је погинуло више од 1.300 људи.

Више од 285.000 људи избегло је из својих домова, показују подаци УНХЦР-а који је упозорио на опасност од "масовног егзодуса" ако се сукоби интензивирају.

У Луганску, другом упоришту проруских активиста у источној Украјини, власти су упозориле да прети "хуманитарна катастрофа" због тога што су залихе воде, хране и горива потрошене.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се