Читај ми!

Хамас одбио примирје?

Израел условно пристао на продужење прекида ватре, али Хамас поручује да још нема договора о примирју.

Заменик лидера Хамаса Муса Абу Марзук каже да споразума о продужењу примирја нема, преноси Танјуг.

Раније данас анонимни званичник Израела истакао је да је та земља спремна да продужи примирје под тренутним условима, алудирајући на договор у коме је посредовао Египат, а који је ступио на снагу у уторак ујутро, али није открио на колико је Израел пристао да продужи примирје, пренео је Ројтерс.

Огласио се и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, који је апеловао на стране новинаре који одлазе из Газе, да покажу истину о томе како Хамас користи цивилна подручја за терористичке акције.

"Народ Газе није наш непријатељ, Хамас је наш непријатељ. Трагедија Газе је да њоме влада Хамас, организација која почива на цивилним жртвама", објаснио је Нетанијаху у Јерусалиму у првом обраћању свету откако је офанзива у Гази стигла до краја.

"Када је Хамас одбацио египатски прекид ватре убијено је 180 људи, то значи да је 90 одсто жртава пало након тог одбијања. Хамас мора да одговара за то", поручује Нетанијаху, алудирајући на чињеницу да је Израел 15. јула, осам дана после почетка офанзиве на Појас Газе, прихватио предлог за прекид ватре, а Хамас га одбацио.

У понедељак су обе стране прихватиле сличан предлог о тродневном прекиду ватре који је у уторак ујутро ступио на снагу и још увек траје.

Нетанијаху брани акције израелске војске у сукобу у Гази, истичући да је високе цивилне жртве изазвао Хамас и да је интензивно израелско бомбардовање било неопходан одговор на нападе Хамаса.

"То је било оправдано. Било је пропорционално", каже Нетанијаху.

Жали због сваке цивилне жртве, али истиче да је Хамас одговоран јер је изводио нападе из цивилних подручја.

Такође одбацује тврдње америчких медија да су односи Израела и САД доспели на ниске гране, истичући да је разговарао с државним секретаром САД Џоном Керијем, похваливши његову изјаву о потреби да се разоружа Газа.

"Израел помно прати прекид ватре у Гази. Додатне снаге ће остати у подручју Газе да штите грађане. Ситуација тамо је боља и безбеднија него пре операције", оцењује Нетанијаху.

Скоро 1.900 Палестинаца, већином цивила, убијено је у сукобу, наводе палестински лекари, а преноси АП. Израел тврди да је међу погинулима око 900 палестинских милитаната.

Због тога су Немачка, Француска и Велика Британија предложиле да се активира мисија Европске уније на граници Појаса Газе и Египта, како би се допринело стабилизацији палестинске енклаве након једномесечног рата, каже немачки дипломатски извор.

Шеф дипломатије Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и његове колеге у Паризу и Лондону су за обнову операција ЕУ на граничном прелазу Рафа, главној капији која води у свет за 1.800.000 Палестинаца који тамо живе, навео је исти извор, а преноси Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се