Читај ми!

Украјина, оборен авион, погинуло 295 људи

Нема преживелих после пада малезијског "боинга 777" са 295 путника и чланова посаде. Авион је оборен ракетом земља-ваздух на истоку Украјине у близини границе са Русијом.

00.50 - Седница Савета безбедности Уједињених нација почиње у 10 сати по локалном, односно 16 сати по средњеевропском времену, пренела агенција АФП.

00.45 - Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио да "постоји очита потреба за потпуном и транспарентном међународном истрагом" о паду малезијског авиона.   

00.32 - Место на које је пао малезијски авион "мора остати нетакнуто" како би тим међународних истражитеља могао да испита све аспекте трагедије, рекао је Обама украјинском председнику Порошенку, саопштила је Бела кућа.

22.57 - У срушеном авиону налазила су се 154 Холанђанина, 27 Аустралијанаца, 23 Малежанина, саопштио је званичник из "Малејжа ерлајнса", преноси Ројтерс.

22.55 - Владимир Путин сматра да се катастрофа малезијског авиона не би десила да Кијев није обновио акције против побуњеника на истоку Украјине, преноси Ројтерс.

22.35 - Велика Британија затражила хитну седницу Савета безбедности УН како би се размотрила криза у Украјини после обарања малезијског авиона, преноси Танјуг.

22.10 - Евроконтрол саопштио да су украјинске власти затвориле ваздушни простор над источним делом земље, додавши да се малезијски авион налазио 300 метара изнад забрањене зоне летења, јавља Ројтерс.

21.55 - Шеф украјинских безбедносних служби оптужио два руска обавештајца за умешаност у обарање малезијског авиона, преноси Ројтерс.

21.07 - Проруски активисти саопштили да су спремни на тродневну обуставу ватре како би се завршио увиђај на месту пада авиона, јавља Ројтерс.

20.45 - Међу страдалима је и осамдесеторо деце, јавља Индепендент и наводи да су погинула четири Британца.

20.35 - Проруски активисти рекли да су нашли "црну кутију" из малезијског авиона, јавио је Интерфакс, а преноси Ројтерс.

19.55 - Више од 300 људи страдало је у паду малезијског авиона, саопштавају украјински званичници. Међу погинулима и грађани Велике Британије, Холандије, четири Француза и 23 грађанина САД, јавља Ројтерс.

19.45 - Руске хитне службе затражиле дозволу од Кијева да им дозволи да помогну спасиоцима на месту пада малезијског авиона, јавља РИА Новости

19.25 - Бројне авио-компаније саопштиле да ће њихови авиони избегавати ваздушни простор над источном Украјином, међу њима "Аерофлот", "Луфтханза", "Ер Франс" и "Туркиш ерлајнс", јавља Ројтерс.

18.30 - Из служби хитне помоћи наводе да је пронађено најмање сто тела до сада. Делови летелице се налазе у пречнику од 15 километара од места пада, и у бојама су малезијске авио-компаније, наводе очевици, јавља Ројтерс.

17.55 - Саветник у украјинском министарству унутрашњих послова оптужио проруске активисте за рушење малезијског "боинга". Проруске снаге негирају одговорност наводећи да немају такво оружје, јавља Раша тудеј.

17.45 - "Боинг 777" је оборен пројектилом земља–ваздух, јавља Интерфакс, позивајући се на извор из украјинског Министарства унутрашњих послова.

Саветник у украјинском министарству унутрашњих послова Антон Герашченко каже да је страдало свих 280 путника и 15 чланова посаде, преноси Интерфакс.

Интерфакс, који се позива на извор из украјинског Министарства унутрашњих послова, јавио је и да је авион оборен пројектилом земља–ваздух из лансера "бук".

Како је пренео Ројтерс, "боинг" који је летео из Амстердама у Куала Лумпур оборен је док је био на висини од 10 километара.

Агенција Итартас је јавила да се "боинг 777" срушио око 60 километара од границе са Русијом.

Агенција Риа Новости преноси изјаве очевидаца који тврде да су видели делова авиона како горе, али не и тела евентуалних жртава.

Истовремено, председник Украјине Петро Порошенко саопштио је да је авион "ипак можда погођен", преноси АФП, а украјински премијер Арсениј Јацењук је наложио покретање хитне истраге о том инциденту.

Лидер проруских снага на истоку Украјине Александар Бородај оптужио је украјинске државне снаге да су обориле малезијски авион.

Амерички председник Барак Обама је дао инструкције високим америчким званичницима да остану у блиском контакту са украјинским званичницима поводом навода о обореном авиону, саопштила је Бела кућа, а пренео Ројтерс.

Обама је, такође, разговарао са руским председником Владимиром Путином о паду малезијског авиона, саопштио је Кремљ. Путин је изјавио саучешће малезијском премијеру Наџибу Разаку.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је вечерас да је шокирана околностима под којима је малезијски путнички авион пао у источној Украјини и затражила истрагу.

"Малезија ерлајнс" и малезијско Министарство саобраћаја саопштили су да немају информацију да је неки авион срушен изнад Украјине, преноси Ројтерс.

У међувремену, "Малезија ерлајнс" је на Твитеру објавила да је изгубила контакт са авионом МХ17 из Амстердама и да је последња позната позиција тог авиона била изнад украјинског ваздушног простора", додавши да ће уследити више детаља.

Портпарол те авио-компаније је рекао да су "свесни медијских навода и да прикупљају информације".

Малезијски премијер је рекао да је покренуо "хитну истрагу" о наводима поводом рушења малезијског авиона, а министар одбране Хишамудин Хусеин на Твитеру је написао да нема потврде да је авион оборен те да је упутио војску да провери шта се догодило. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара