Читај ми!

Израел почео копнену офанзиву на Појас Газе

Израел је, после серије ваздушних удара, почео копнену офанзиву на Појас Газе, саопштила влада у Тел Авиву. Раније у ваздушном удару убијено троје деце. У Појасу Газе пронађено 20 ракета у школи. Израелска војска упозорила Палестинце да се евакуишу.

Израелске трупе ушле су у Појас Газе чиме се неколико сати дуго примирје са Палестинцима распало. Копненом удару претходила је баражна ватра израелске ратне морнарице. 

Како се истиче у саопштењу кабинета израелског премијера, због агресије Хамаса и опасних убацивања на израелску територију, Израел је обавезан да делује у одбрани својих грађана.

У саопштењу се додаје да је операција "Заштитна ивица" на почетку једанаестог дана и да ће се наставити док циљеви не буду постигнути - обнова затишја у дугом периоду, уз значајан ударац не само Хамасу, већ и другим терористичким организацијама у Гази.

Израелска војска је упозорила становнике Појаса Газе да напусте своје домове и склоне се из мање насељених подручја те палестинске територије у веће градове.

Око 100.000 летака с таквом поруком бачено је над појасом и стотине хиљада становника широм Газе је примило телефонске поруке с инструкцијама да напусте села, пренели су израелски медији.

Израелска војска саопштила је да је Влада одобрила ангажовање додатних 18.000 резервних војника. Хиљаде израелских војника протеклих дана било је размештено на граници с појасом Газе. Досад је Израел ангажовао 48.000 војника у резерви.

Израелски борбени авиони извели су раније удар на отворено подручје на северу Појаса Газе, први откако је окончани осетљив петочасовни прекид ватре, рекли су очевици, преноси Танјуг. У том удару на појас Газе погинуло је троје деце, саопштили су палестински лекарски извори.

Петочасовно примирје становници Газе искористили су да изађу на улице, после вишедневног скривања по кућама како би избегли израелске ваздушне нападе.

Борбе до самог почетка примирја

Све до 10 часова по локалном времену (девет по средњоевропском), када је ступио на снагу прекид ватре, трајале су борбе.

Министарство унутрашњих послова Појаса Газе саопштило је да су израелски авиони рано јутрос погодили 30 кућа, међу којима Хамасових вођа Халила ел Хајија и Фатија Хамада.

Израелска војска је потврдила нападе на куће Хамасових вођа и напоменула да је рано јутрос Хамас испалио 15 ракета на Израел.

Војска је, такође, саопштила да је јутрос осујетила напад 13 палестинских бораца који су, из Појаса Газе, кроз тунел ушли на територију Израела.

Ова група је идентификована на 250 метара унутар Израела, где ју је напао војни авион, рекао је портпарол војске.

Према његовим речима, верује се да је најмање један Палестинац погинуо, док су се остали по свој прилици вратили у Газу кроз тунел.

У сукобу израелске војске и Хамаса, започетом почетком прошле недеље, погинуло је више од 220 Палестинаца и један Израелац, кажу власти двеју страна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара