Читај ми!

ЕУ и САД пооштрили санкције Русији

Европска унија и САД пооштрили су санкције Русији због њене, како тврде, умешаности у кризу у Украјини, али су избегнуте економске рестрикције великог обима. Владимир Путин упозорава да ће америчке санкције довести односе Русије и САД до "безизлазне ситуације".

Лидери ЕУ договорили су се да пооштре санкције Москви због кризе са Украјином, укључујући и меру да буду кажњене оне руске фирме повезане са активностима којима се дестабилизује Кијев, преноси Танјуг.

На мети тих мера наћи ће се "појединци или фирме које активно пружају финансијску подршку или материјал Русима који доносе одлуке и одговорни су за анексију Крима или дестабилизацију источне Украјине", наводи се у саопштењу, преноси АФП.

На самиту 28 лидера ЕУ договорено је и да се суспендују нове инвестиције у Русију Европске развојне банке и Европске банке за обнову и развој.

Санкције ЕУ против Русије пооштрене су само неколико сати након што су и Сједињене Америчке Државе саопштиле да појачавају мере и проширују списак санкционисаних функционера и водећих руских компанија и банака.

Агенције су јавиле да је министарство финансија САД саопштило да су знатно проширене санкције Русији због Украјине, обухватајући мере усмерене на руску наменску индустрију, енергетске компаније и финансијске институције.

Тако су се на "црној листи" нашле корпорација "Алмаз-Антеј" и концерн "Калашњиков", "Ижмаш", "Базалт", "Уралвагонзавод", компаније "Новатек", "Росњефт", "Вњешекономбанк" (ВЕБ) и "Гаспромбанк", "Феодосијска нафтна компанија", концерн радио-електронске технологије КРЕТ, компанија "Сазвезђе", пренеле су руске агенције.

Међутим, амерички званичници су навели да су избегнуте потпуне санкције против неких сектора руске економије, јер то остављају као резерву, у случају да Москва покрене војну инвазију на Украјину. 

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће америчке санкције довести односе Русије и САД "у безизлазну ситуацију".

Обраћајући се новинарима током посете Бразилу, Путин је казао да тек треба да види детаље најновијих америчких санкција да би разумео њихов пуни обим, пренео је Ројтерс.

Он је такође навео да ће санкције које је су завео САД нарушити и интересе водећих америчких компанија у енергетском сектору пошто такве мере обично имају бумеранг ефекат. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара