Читај ми!

Налог за хапшење Асанжа остаје на снази

Окружни суд у Стокхолму потврдио налог за хапшење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа због наводних кривичних дела силовања и сексуалног узнемиравања, која он негира.

Окружни суд је проценио да је и даље потребно да налог остане на снази, саопштила је судија Лена Егелин, јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Тужиоци у Шведској желе да испитају Асанжа о наводима две бивше волонтерке "Викиликса", подсећа британска агенција.

Асанжова одбрана тражила је да се налог за хапшење опозове, указујући да према шведском кривичном закону тужилаштво треба да истражује околности догађаја у што краћем року, а да штете као што су финансијске или по репутацију оптуженог треба да буду сведене на минимум.

"Чињеница да истрага у предмету траје већ четири године, а да оптужени за то време није испитан, представља јак повод да се опозове налог за његово хапшење", навели су адвокати Томас Олсон и Пер Самуелсон, подсећајући да су тражили од тужилаштва сагласност за испитивање Асанжа у Лондону, али су добијали негативан одговор.

Две грађанке Шведске оптужиле су Асанжа за сексуално узнемиравање, али званична оптужница против њега није подигнута.

Према шведским законима, осумњичени може бити оптужен за извршење кривичног дела тек после испитивања, током ког он може да именује сведоке спремне да сведоче у његову корист, наводи Итартас.

Аустралијанац пориче своју кривицу у потпуности, а шведске власти траже хапшење и изручење Асанжа од 2010. године.

Британски суд 2011. године донео је одлуку о есктрадицији Асанжа у Шведску, после чега се он скрио на територији амбасаде Еквадора у Лондону - где се налази до данас.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем на "Викиликсу" тајни о америчкој политици и дипломатији нанета штета америчкој националној безбедности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.

Асанжов адвокат Олсон најавио је да ће уложити жалбу на данашњу одлуку Окружног суда у Стокхолму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара