Читај ми!

Испаљене гранате на руску територију

Две гранате испаљене из Украјине пале су јутрос на територију Русије, у близини граничног прелаза Куибјашево. Украјина разматра раскид дипломатских односа са Русијом.

Запослени на пограничном прелазу Куибјашево евакуисани су из зграде царине у 7.50, након што су испаљене две гранате са украјинског граничног прелаза Мариновка, рекао је представник за штампу пограничне службе за југ Русије Рајан Фарукшин за Итартас.

Фарукшин је рекао да су гранате експлодирале изван граничног прелаза и да том приликом нико није повређен, преноси Танјуг.

Додао је да су и запослени на граничном прелазу Новошахтинск евакуисани током ноћи, у 3.40, када се чула пуцњава на украјинском граничном прелазу Долзхански.

Након што је пуцњава престала, запослени су се вратили на тај гранични прелаз.

Украјински председник Петро Порошенко позвао је Европску унију да на данашњем самиту европских лидера у Бриселу предузме чврсту акцију против Русије поводом сукоба са проруским снагама у источним регионима Украјине.

Порошенко је разговарао са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом након што су се интензивирали сукоби на истоку Украјине, где Кијев тврди да су Руси учествовали у ваздушном нападу на једну стамбену зону и да су оборили један војни транспортни авион, саопштено је на веб-сајту украјинског председника.

Порошенко је позвао ЕУ да "покаже снажан став" и спремност на акцију како би подржала Украјину, наводи се у саопштењу, преноси АФП.

Украјински председник је, такође, информисао Ромпеја о новим доказима да активисти прелазе из Русије у Украјину заједно са тешком војном опремом и оружјем.

Дипломате у Бриселу наводе да ће лидери ЕУ вероватно данас дати зелено светло за нове санкције против Москве, мада можда неће увести и далекосежне економске мере какве жели САД и неке ратоборније чланице ЕУ, укључујући Пољску и балтичке државе.

Украјина је више пута оптужила Русију да затвара очи пред прелажењем руских бораца преко дуге заједничке границе, који се потом придружују проруским активистима, често са руским оружјем и војном опремом, што Москва пориче, подсећа агенција.

У међувремену, потпредседник САД Џозеф Бајден пренео је, у разговару са председником Украјине Петром Порошенком, да Вашингтон ради са европским савезницима на увођењу нових санкција Русији због ескалације сукоба у Украјини, саопштила је Бела кућа.

"Лидери су разговарали о подршци коју Русија пружа сепаратистима и очигледној ескалацији сукоба у протеклих неколико дана", наводи се у саопштењу Беле куће.

Порошенко је рекао Бајдену да Кијев покушава, посредством ОЕБС-а, да организује састанак који би укључио представнике "сепаратиста, Русије и украјинских власти", али да "сепаратисти то одбијају", пренео је АП.

Разговор двојице званичника дошао је у тренутку док Вашингтон разматра могућност да уведе унилатералне санкције Москви, без подршке савезника у Европи.

Високи неименовани званичник у Вашингтону у изјави АФП-у управо је потврдио да би Сједињене Америчке Државе могле самостално да посегну за мерама које би задале ударац руској економији.

Шефови држава и влада земаља чланица Европске уније окупиће се вечерас у Бриселу како би, између осталог, разговарали о украјинској кризи, али, како наводи амерички званичник, не очекује се да ће донети одлуку о новим санкцијама.

АП подсећа да поједине европске државе одбијају да уведу Русији јаче санкције.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара