Читај ми!

Хамас на нишану!

Израел наложио становницима неколико места у Појасу Газе да напусте домове. Око 100.000 људи се нашло усред израелске офанзиве на Хамас. Од гранате испаљене са ратног брода погинула четири дечака, наводе палестински званичници. Тел Авив оптужује Хамас да користи цивиле као "живе штитове". Хамас предлаже десетогодишње примирје, јавља израелска телевизија.

Слаба нада да би Израел и Хамас могли да постигну било какав споразум, распала се у парампарчад после серије ваздушних и ракетних напада израелске војске у којима је до сада убијено више од 200 људи.

Извори из Појаса Газе наводе да се експлозије чују сваког минута.

Палестински званичници су рекли да је најмање 213 људи до сада погинуло у израелским ударима, укључујући 10 убијених прошле ноћи и четворице дечака који су погинули данас поподне од гранате испаљене с ратног брода, док су се играли на обали Средоземног мора у граду Гази, преноси Танјуг.

На питање Ројтерса како су дечаци погинули, израелски војни портпарол је одговорио да проверава извештаје.

Очевици су рекли да су дечаци играли фудбал на обали и да су све жртве млађе од 15 година. Они су потрчали када је пала прва граната, али их је друга погодила.

У овом инциденту је, такође, најмање петоро људи рањено.

Истовремено, Израел је наложио цивилима из неколико насеља у Појасу Газе да хитно напусте домове и склоне се у оближња села, што, како се чини, представља увод у још жешћу офанзиву Тел Авива против Хамаса.

Израелска војска је послала телефонске поруке и бацала летке с упозорењима за око 100.000 Палестинаца да оду са севера Појаса Газе.

Неки су отишли, а неки су једноставно одбили да то ураде, немајући куда да се склоне у том густо насељеном подручју. Упозорење је упућено док су трајали ракетни удари на израелске градове.

Противракетни систем гвоздена купола наставио је да пресреће ракете, укључујући и оне испаљене ка Тел Авиву.

Израелска војска је саопштила да је гађала око 50 мета данас, деветог дана офанзиве. 

Ракетни напади на објекте које Израел повезује са Хамасом почели су рано јутрос. У акцијама су учествовале и оклопне јединице, а међу погинулима је и син једног од локалних лидера Исламског џихада.

У првим јутрошњим ударима на мети су биле куће високих званичника Хамаса, укључујући Махмуда ел Захара, али није било извештаја о жртвама.

Хамас предлаже десет година примирја

Дан након што је Израел прихватио египатски план о прекиду ватре у сукобу с Хамасом, а та исламистичка организација га одбила, хамасовци су предложили десетогодишње примирје у замену за уступке, јавио је Други канал израелске телевизије, преноси Танјуг.

Хамас тражи да се ослободе палестински затвореници пуштени на слободу 2011. године у замену за отетог израелског војника Гилада Шалита, па поново ухапшени у јуну у оквиру потраге за три отета израелска тинејџера на Западној обали.

Такође, та организација тражи да се отворе гранични прелази према Израелу за промет људи и добара и међународни надзор над луком у Гази.

Бивши израелски посланик, Арапин, Азми Бишара представио је те услове за катарску телевизију Ал Џазира.

Бишара је оптужио Израел да је јуче пристао на прекид ватре само накратко, како би легитимисао даље ваздушне ударе на Газу, након што је Хамас одбацио египатски план.

Рекао је да је египатска иницијатива фаворизовала Израел, игнорисала циљеве палестинског отпора и зауставила преговоре.

Бишара је предложио да у преговорима посредују Турска и Катар, уз САД и друге западне силе.

Данас је девети дан офанзиве назване "Заштитна ивица", чији је циљ заустављање ракетирања Израела из Појаса Газе.

Од почетка офанзиве 8. јула екстремисти су испалили скоро 1.000 ракета и мина преко границе и Израел је извео око 1.500 удара на мете у Гази, саопштила је израелска армија. У тим нападима погинуо је један Израелац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара