Читај ми!

Нова афера с антраксом у САД

Амерички федерални званичници отпустили су 11 угледних научника из двадесеттрочланог већа, које саветује владу у вези са тим која су истраживања опасна када се ради о патогеним агенсима.

Реч је о највећој афери у вези са биолошком безбедношћу у САД после више година, преноси Танјуг.

Научници су отпуштени два дана након што су федерални здравствени званичници објавили детаље истраге о неадекватном руковању научника узорцима антракса, у америчком Центру за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), пренео је Ројтерс.

Та истрага је довела до открића о додатним кршењима безбедносних прописа у ЦДЦ, што је изазвало поновну забринутост због начина на који научници у тој служби и широм САД рукују опасним микробима.

У једном новооткривеном инциденту, научници из ЦДЦ су контаминирали узорке ниско патогених вируса птичјег грипа једном високо патогеном врстом и у марту су те узорке упутили у лабораторију Министарства пољопривреде, где су вируси брзо усмртили све пилиће који су им били изложени.

Извршна директорка Националног научног саветодавног већа за биолошку безбедност Мери Грош обавестила је научнике мејлом у недељу увече да њихове услуге више нису потребне и да ће бити замењени, а два научника су изјавила да су обавештење добили без претходног упозорења.

Веће у чијем су саставу били отпуштени научници је под надзором Националног института за здравље.

Поткомитет америчког Представничког дома сутра ће, како је планирано, одржати састанак о пропустима у ЦДЦ.

Међу отпуштенима је и микробиолог Пол Кејм са Универзитета Северне Аризоне, који је играо кључну улогу у истрази о нападима антраксом 2001. године у којима је убијено петоро људи, а још 17 заражено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара