Обележен пад Бастиље

У Паризу је одржана традиционална војна парада поводом националног празника Француске - Дана пада Бастиље и стогодишњице од почетка Првог светског рата.

На паради на Јелисејским пољима, којој је присуствовао и француски председник Франсоа Оланд, учествовала су и по тројица војника из 76 земаља, међу којима и припадници Гарде Војске Србије.

Француска је ове године одлучила да истовремено обележи два догађаја која су променила ток историје - пад Бастиље 1789. године и 100 година од избијања Великог рата, те су на прославу, као симбол мира, позване све земље - и бивши савезници и непријатељи - које су учествовале у војним операцијама од 1914. до 1918. године.

У поворци је учествовало скоро 4.000 војника, 285 војних возила и 240 коња, док је небом прелетало 50 борбених и транспортних авиона, известили су француски медији, преноси Танјуг.

Уочи параде, Оланд је изјавио да су пре 100 година војници из целог света притекли у помоћ Француској.

"Десет милиона војника је убијено или подлегло задобијеним ранама на безброј фронтова. Ми им дугујемо захвалност", рекао је Оланд.

Председника Оланда је, док је пред почетак параде пролазио авенијом у отвореном возилу, извиждала група припадника покрета "Оландова оставка", а вођа тог покрета Давид ван Емелрик изјавио је да је после инцидента био приведен.

"Какав је то злочин извиждати председника?", рекао је он дневнику Експрес. "Четрнаести јул је дан слободе. То је питање људских права."

Оланд је био извиждан и на прошлогодишњој паради, а тада је повод била његова подршка истополним браковима.

Војнике који су потом марширали Јелисејским пољима поздрављале су хиљаде људи окупљених на улици, а у небо су пуштене стотине голубова - симбола мира.

Увече ће изнад Ајфелове куле бити уприличен ватромет.

Французи славе 14. јул у знак сећања на 1789. годину, када су на тај дан огорчени Парижани заузели озлоглашени затвор Бастиљу, чиме је почела Француска револуција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара