Читај ми!

Израел отворио ватру ка Либану

Најмање 15 људи погинуло у израелском ваздушном нападу у близини џамије у Појасу Газе. Наређена евакуација северног дела Газе. Из правца Либана испаљене две ракете ка Тел Авиву. Израел узвратио артиљеријском паљбом.

Израелска војска саопштила је да је отворила артиљеријску ватру ка Либану у одговору на ракетну паљбу из те земље, преноси Бета.

Војска је саопштила да су ка Израелу касно увече испаљене две ракете из Либана, које је војска успела да обори. На телевизији су емитовани снимци на којима се на небу виде погођене летелице. Није било повређених или штете.

У саопштењу се наводи да је војска узвратила артиљеријском ватром ка "извору паљбе".

У Израелу се страхује да би екстремистичке групе у Либану могле покушати да отворе други фронт, док израелска војска спроводи офанзиву у Појасу Газе који се налази на супротној страни од Либана.

Иначе, у ваздушном нападу војске на мету у близини једне џамије у Појасу Газе погинуло је најмање 15 особа, рекао је медицински званичник с палестинске територије.

Званичник министарства здравља Ашраф ал Кидра каже да се напад догодио при крају вечерње молитве у џамији. Засад није познато шта је била мета ваздушног напада.

Израелска војска упозорила је Палестинце који живе на северу Појаса Газе да се евакуишу из те области "због њихове безбедности".

Војска је у саопштењу навела да ће током ноћи слати поруке становницима северног дела Газе да напусте ту област.

Портпарол војске, бригадни генерал Моти Алмоз рекао је да Израел планира да у наредна 24 сата нападне тешким наоружањем ту област, у оквиру јачања офанзиве против екстремиста из Газе.

Израел је у уторак покренуо нову офанзиву, с циљем окончања ракетне паљбе из Газе, која је последњих недеља задирала све дубље у израелску територију.

Окршаји су почели после тензија изазваних убиством три израелска тинејџера, после чега је из освете убијен и један палестински тинејџер.

У петодневној масовној израелској ваздушној кампањи на Газу погинуло је више од 130 Палестинаца, а око 700 је рањено.

Светске агенције јавиле су да се израелска војска спрема за копнену офанзиву и да је на границу с Појасом Газе стигло неколико десетина израелских тенкова.

Савет безбедности УН позвао је Израел и исламски покрет Хамас да окончају ватру и да поштују међународне законе за заштиту људских права.

Ово су најжешћи сукоби Израела и Хамаса од осмодневне битке вођене у новембру 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво