Читај ми!

Амбасада САД у Бечу "водила" шпијуна у БНД?

Наводни амерички шпијун недавно откривен у немачком БНД-у деловао је, према информацијама "Шпигла", под контролом америчке амбасаде у Бечу. Та информација могла би да отежа посао америчким официрима за сарадњу са страним, "врбованим" оперативцима.

Маркус Р. (31), који је наводно шпијунирао у корист САД, није "вођен" из америчке амбасаде у Берлину. Према информацијама магазина Шпигл, за њега су били задужени агенти ЦИА из амбасаде у Бечу. Од 2012. године они су се више пута сусретали са бившим сарадником БНД-а и од њега преузимали тајна документа и исплаћивали му хонорар. Састанци су одржавани у Салцбургу.

Избор Аустрије имао је за ЦИА практичан карактер: "осетљиве изворе" лакше је водити из суседне земље и на тај начин је смањиван ризик. Истраживање немачког Савезног тужилаштва сада би, међутим, могло да закомпликује ситуацију за "официре за везу" који седе у америчком дипломатском представништву у Аустрији. Ако тужилаштву пође за руком да идентификује наводне "официре за везу", они, у случају кривичног поступка у Немачкој, губе дипломатски статус.

Према информацијама Шпигла, 31-годишњи службеник БНД-а већ је у саслушањима детаљно описао два наводна агента ЦИА са којима је одржавао контакт у Салцбургу. Тужилаштво сада покушава да на основу добијеног описа идентификује те особе.

Психијатар оцењује статус Маркуса Р.

Наводни шпијун Маркус Р. ускоро ће бити подвргнут психијатријском вештачењу. Савезно државно тужилаштво намерава да процени ментални статус ухапшеног службеника немачке обавештајне службе. Како наводи Шпигл, Маркус Р. пати од оштећења у развоју, до којих је дошло када је као једногодишњак вакцинисан у Немачкој Демократској Републици.

Иницијативу за вештачење поднео је адвокат одбране Клаус Шрот. Он изјављује како осумњичени оставља утисак "да му недостају квалитети и структура личности које се уобичајено доводе у везу са шпијунском активношћу". Државно тужилаштво за сада не коментарише ту изјаву.

Маркус Р је, према властитом признању, више од две године давао тајна документа БНД-а америчкој обавештајној служби. Ухапшен је почетком јула. У БНД-у је радио у одељењу "Акционо поље: иностранство" које је покривало комуникацију немачких оперативаца у иностранству са оперативцима партнерских служби.

Шта је одало Маркуса Р.? Некодирани мејл који је послао са једне џимејл адресе. Крајем маја послао је поруку руском Генералном конзулату у Минхену, такође понудивши своје услуге као лиферант.

Референт Министарства одбране под надзором

Поред ситуације са Маркусом Р, појавио се још један сумњиви случај, овог пута у Министарству одбране у Берлину. То додатно отежава односе између Немачке и САД. Немачки министар правосуђа Хајко Мас говори чак о томе да губитак поверења између две земље може угрозити планиране преговоре о Уговору о слободној трговини између ЕУ и САД.

У случају осумњиченог у немачком Министарству одбране реч је о референту (37 година) који за сада није ухапшен, већ се само налази под појачаном "опсервацијом". Хоће ли се сумња потврдити, ствар је истражних органа. Чињеница је да се до њега дошло преко случаја Маркуса Р.

Референт из Министарства одбране већ је једном био осумњичен за контрашпијунажу, и то 2010. године када је радио као цивилни политички саветник Кфора.

Он се тада редовно виђао са извесним америчким службеником, који је био саветник у косовским структурама власти и помагао им у изградњи косовске обавештајне службе. Немачки и амерички саветник наставили су да се срећу и после 2010, делимично у иностранству.

Референт немачког Министарства одбране тада је тврдио да је реч о пријатељству.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се