Читај ми!

Рат информацијама у Украјини

Проруски активисти на истоку Украјине и власти у Кијеву воде и рат информацијама. У новим сукобима страдало седам цивила и седам украјинских војника. Прелазак границе само на једном граничном прелазу. Москва тражи од Кијева да престане са артиљеријским нападима на руску територију.

Снаге самопроглашене "Доњецке Народне Републике" тврде да су обориле један авион украјинске авијације, док је украјински Штаб за антитерористичке операције навео да је у нападима из ваздуха за протекла 24 сата убијено приближно "хиљаду екстремиста" и уништена знатна количина борбене технике.

Прес служба ДНР навела је да су јутрос у борбама у области Горловке у Доњецкој области устаници оборили украјински "су-25", пренео је Итартас.

Представници безбедносних структура Украјине Андреј Лисенко и Владислав Селезњов демантовали су, међутим, те информације.

Представник прес служба Штаба за антитерористичку операцију Владислав Селезњов је за ТВ канал 112 Украјина рекао да је у питању "још једна лаж са друге стране барикада" и да ниједан авион није оштећен, пренела је агенција Интерфакс-Украјина.

Међутим, из самопроглашене ДНР је касно увече саопштено да су њихове снаге обориле и хеликоптер украјинске војске "ми-24", у предграђу града Снежни, у региону Доњецка.

Према наводима власти у Кијеву, током протеклих 24 сата украјинска авијација ангажована је 16 пута и нанела пет удара на упоришта и позиције устаника у Доњецкој и Луганској области, када је "уништено око хиљаду екстремиста и знатна количина технике".

Према тим подацима, уништене су три базе активиста - две удаљене око 50 километара северно од Доњецка и једна западно од Луганска. Како је наведено, уништено је и 10 блиндираних возила.

Из штаба устаника у ДНР демантована је та информација.

"Док су раније представници штаба за антитерористичку операцију увећавали наше губитке за сто пута, сада то чине за хиљаду пута. У реалности, изгубили смо једног борца батаљона 'Исток'", речено је РИА Новости из тог штаба.

ЕУ шири санкције на исток Украјине

На проширеној листи оних којима је Европска унија увела санкције због украјинске кризе налази се 11 лидера самопроглашених република Доњецк и Луганск, али нема Руса, објављено је у службеном гласнику ЕУ.

Такође, канадска влада је увела санкције за још 14 људи, којима су забрањена путовања у Канаду и блокирани банковни рачуни у тој земљи.

На листи ЕУ су Александар Јуревич Бородај, премијер "Доњецке Народне Републике" (ДНР), Александар Ходаковски, министар безбедности ДНР, неколико других министара у тој влади, затим Марат Баширов.

Листи је придодато и име премијера "Луганске Народне Републике" (ЛНР), затим његовог заменика Василија Никитина, али и имена других представника луганске републике, као и Николај Козицин, командант козачких снага, и Олексиј Мозговиј, један од лидера проруских снага на истоку Украјине, наводи Итартас.

Према ранијим наводима агенција, најмање седам цивила у Доњецкој и Луганској области и седам украјинских војника је погинуло, а десетине су рањене током протекла 24 сата, јавиле су јутрос украјинске и руске новинске агенције.

Агенција РИА Новости извештава да су најмање четири цивила погинула у артиљеријској паљби која је отворена у предграђу Доњецка, Марјинки, у којој се налазе одреди устаника.

У паљби је оштећено неколико предузећа и систем за пречишћавање воде, због чега сада у том месту нема воде за пиће.

Активисти тврде да је украјинска војска пуцала и по стамбеним четвртима, па је погођен дом за незбринуту децу.

Само на подручју Луганска током јучерашњег дана погинуло је више од 20 украјинских војника.

Украјински председник Петро Порошенко запретио је да ће побуњеници који су одговорни за смрт украјинских војника бити "идентификовани и елиминисани".

У међувремену, отворена су три руска гранична прелаза на граници са Украјином - "Доњецк", "Гуково" и "Новошахтинск", која су јуче била привремено затворена због борбених дејстава.

Са украјинске стране, међутим, два пункта су затворена и функционише само један, јавиле су руске агенције.

Русија: Кијев да поштује границу

Москва је упутила захтев Украјини да престане са артиљеријским нападима на руску територију и непоштовањем руске границе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Раније данас припадници руске пограничне службе у Ростовској области, у зони граничног прелаза "Кујбишево", били су изложени ватри из лаког аутоматског оружја, при чему је оштећено једно возило, а пронађено је осам метака, док жртава међу руским граничарима није било, преноси Итартас.

Уколико се овакве провокације наставе, Русија задржава право да предузме законске мере с циљем заштите своје територије и безбедности руских грађана, упозорава се у захтеву Москве.

У међувремену је влада самопрокламоване ДНР отпочела евакуацију у Русију цивила из града Маријинка, западно од Доњецка, који се нашао на удару украјинских снага, саопштио је премијер ДНР Александар Бородај.

Досад је евакуисано неколико стотина цивила, првенствено деце. Многи грађани Маријинке се евакуишу и у сопственој режији - својим колима или јавним превозом.

Према још непотврђеним подацима, у нападима на Маријинку до сада је погинуло 30 људи. На удару војске су и фабрика сточне хране, фабрика млечних производа и фабрика аутомобилских гума.

Председник Украјине Петро Порошенко разговарао је са потпредседником САД Џозефом Бајденом о даљим корацима ка смиривању ситуације у региону Донбаса на истоку Украјине.

Двојица саговорника су се сагласили да ће координирати акције, а Порошенко је истакао значај трансатлантске солидарности, саопштила је прес служба шефа украјинске државе.

Иначе, и Порошенко и Путин путују у Бразил, где ће присуствовати финалу Светског купа. Одвојени састанак двојице лидера није планиран, међутим тако нешто није ни искључено, рекао је портпарол Кремља.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се