Читај ми!

Израел наставио офанзиву

Израелска офанзива настављена је данас у Појасу Газе новим ваздушним нападима у којима је за пет дана погинуло више од 120 Палестинаца. Војне операције покренуте са циљем да се зауставе ракетни напади са палестинске територије.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је јутрос, пре почетка јеврејског шабата, дана одмора, да се Израел противи притиску међународне заједнице за постизање прекида ватре.

"Притисак међународне заједнице нас неће спречити да узвраћамо терористима који нас нападају", рекао је Нетањаху, преноси Танјуг.

У телефонском разговору с Нетанјахуом, амерички председник Барак Обама предложио је да САД посредују у успостављању мира, изражавајући бојазан да ће доћи до ескалације насиља.

"САД су спремне да утичу на успостављање мира и прекида ватре постигнутим споразумом из 2012. године", саопштила је Бела кућа.

Вашингтон је додао да и даље сматра палестински радикални покрет Хамас, који контролише Појас Газе, терористичком организацијом.

САД су спремне да утичу на Блиски исток, "како би се обуставили ракетни напада из Газе и Либана", додала је Бела кућа.

У јутрошњем нападу на Појас Газе погинуло је 16 Палестинаца, а за пет дана офанзиве погинуо је укупно 121 Палестинац, док је више од 600 повређено.

У нападу су погођене џамије и домови припадника Хамаса.

Према информацијама из Израела, Хамас и Исламска држава Ирака и Леванта гађали су међународни аеродром Бен Гурион на периферији Тел Авива и упозориле међународне авиокомпаније на опасност приликом слетања на  израелску територију.

Палестинци за прекид ватре

Палестинци и њихове присталице у међународној заједници разматрају предлог резолуције Уједињеним нацијама којом би се осудило свако насиље над цивилима у израелско-палестинском сукобу и позвало на "хитан, трајан и у потпуности поштован прекид ватре".

У предлогу резолуције се изражава "озбиљна забринутост" због ескалације насиља и погоршања ситуације на палестинским територијама због израелских војних операција, нарочито у појасу Газе, као и због великог броја цивилних жртава међу којима има и деце, наводи АП, преноси Танјуг.

Савет безебдности УН је дубоко подељен и често парализован када је у питању израелско-палестински сукоб, будући да САД бране блиског савезника Израел, док већина осталих чланица СБ УН чврсто подржавају Палестинце.

У палестинском предлогу резолуције се не помиње више стотина ракета које је Хамас, који контролише Газу, лансирао на Израел, па она, вероватно, не би била прихватљива за САД, ако би била представљена у Савету безбедности, наводи АП.

У тексту резолуције се позивају све стране у сукобу да поштују своје обавезе из Женевске повеље о заштити цивила у рату, да се уздрже од поступака који би могли даље дестабилизовати ситуацију и да хитно предузму мере за постизање свеобухватног мировног споразума заснованог на решењу две државе.

Према предложеном тексту, позива се на "хитан мир и окончање непријатељских дејстава у Гази, укључујући ракетне нападе", као и обнављање прекида ватре из 2012. године и наставак директних израелско-палестинских преговора у циљу постизања мировног споразума и решења две државе.

У тексту се, такође, апелује да цивили буду заштићени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво