Читај ми!

Украјинска војска гранатирала Луганск

Две особе погинуле, а шест особа је рањено током јутрошњег гранатирања Луганска. Украјинска војска испалила 13 граната, оштетивши многе објекте у граду и околним местима. Доњецк тражи да га признају Абхазија и Придњестровље.

Док Украјина жестоко атакује на Луганск и напредује ка Доњецку, проруски активисти је оптужују да намерно руши инфрастуктуру како би становништво оставила без посла, преносе руске агенције.

Министар одбране самопроглашене "Народне републике Доњецк" Игор Стрелков рекао је, у интервјуу за Први републички ТВ канал, да је уверен да је украјинска војска намерно изабрала ту тактику, као претходно у Славјанску и Краматорску, где су гађане градске четврти, фабрике и индустријска предузећа.

"Они су желели да униште инфраструктуру што је могуће више, да оставе људе без посла, места становања и других личних ствари, да обаве задатак, да приморају људе да беже, оставе их без средстава за живот, чак и пошто се борбене акције окончају", рекао је Стрелков, преноси Танјуг.

Он је истакао да Доњецк предузима хитне мере како би био спреман за битку и истакао потребу за мобилизацијом и наоружавањем људи. Ипак, додао је да тренутно недостају оружје и муниција.

"Ипак, ми ћемо моћи да наоружамо, опремимо и обучимо неколико хиљада добровољаца", рекао је Стрелков и додао да верује да би 80.000 људи било довољно да се заустави украјинска војска.

Стрелков је рекао да ће од овог месеца борци бити плаћени и навео "озбиљну суму" од 15.000 до 23.500 рубаља. Истиче да би то могло "да помогне људима који оклевају сад и не могу да одлуче" да се прикључе борби.

Украјински добровољци раније су заузели једну велику фабрику хемијских производа. Претпоставља се да су активисти, у одговору на то, почели да оштећују мостове.

Рано јутрос, из кабинета председника Украјине Петра Порошенка стигла је информација да се привремено замрзава већина научних пројеката како би се појачала сопствена производња оружја и наоружања, јавља Итартас.

Доњецк тражи признавање од Абхазије и Придњестровља

Самопроглашена "Доњецка Народна Република" затражила је дипломатско признавање од друге две непризнате мини-државе, Абхазије и Придњестровља.

Проруски активисти у Доњецку наводе да је о стварању њихове државе одлучено на референдуму "након државног удара у Кијеву, иза чега су стајале специјалне америчке службе".

Абхазија, мала руска погранична територија на обали Црног мора, одвојила се од Грузије почетком деведесетих година, а Придњестровље која се налази у источном делу Молдавије, прогласило се независним 1990. године.

Та два ентитета међународна заједница не признаје, али имају подршку Русије, која је признала независност и другог грузијског региона, Јужне Осетије.

После кратког примирја које је прогласио Порошенко, војна операција украјинских снага на истоку земље је настављена. Кијев од средине априла шаље војску у регион Доњецка и Луганска, како би успоставио контролу над областима које држе проруски активисти.

Војна операција на истоку Украјине, која укључује тешку артиљерију и ваздушне нападе, до сада је резултирала стотинама мртвих. Многе зграде су уништене, а десетине хиљада људи принуђене су да напусте земљу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се