Читај ми!

Аселборн: Нема светског поретка без Русије и Кине

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн сматра да светски поредак не функционише без Русије и Кине. Крим ће остати изгубљен још најмање 10 година, сматра Аселборн.

Шеф дипломатије Луксембурга је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", рекао да ако Европа не жели да ризикује да избије Трећи светски рат, онда мора да прихвати да Русија неће вратити Крим, јавља Танјуг.

"Крим 'де факто' није више део Украјине, а 'де јуре', наравно, то нећемо прихватити. Илузорно је веровати да сада можемо наћи решење. Русија неће дозволити да се са њом разговара. То за 10 година може бити другачије", рекао је Аселборн.

Аселборн је рекао да као политичар има другачију одговорност.

"Када се ујутру пробудим Русија је још увек на географској карти. Морамо покушати да се са Русијом изађе из конфликта", објаснио је Аселборн.

Коментаришући тренутну ситуацију у Украјини, оцењује да постоје добре назнаке за бољу граничну контролу, али уједно је констатовао да се води борба око Доњецка.

"Очигледно председник Петро Порошенко тражи војно решење. Он би требало да послуша апел шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера и разговара са Русијом и ОЕБС-ом. Доњецк је у Украјини, али оружје и 'људи у зеленом' долазе из Русије", подсетио је Аселборн.

Према Аселброну, циљ Путина био је поновно успостављање утицаја Москве на бивше совјетске републике. Како каже луксембуршки дипломата, сан о евроазијској унији неће моћи да се реализује.

На констатацију да нема већине у ЕУ за економске санкције против Русије, Аселборн је одговорио да не постоји ни разлог за њихово увођење, јер би то био случај тек када би руске трупе ушле у Украјину.

На питање да ли је са председником Аустрије Хајнцом Фишером разговарао пре него што је Путина примио у Бечу, Аселборн је рекао да је шефу аустријске државе саветовао да прими руског председника и у четири ока му пренесе праве поруке.

"Спољна политика се не може свести на санкције. Требало би да предузмемо све како би Русија поново била међу оним земљама које поштују међународно право. Међународно право је гажено на Криму", сматра Аселборн.

Аселборн је истакао да спор између САД и Русије увек иде на рачун Европе.

"Европа се дели. Поштујем да балтичке земље реагују другачије од Аустрије или Луксембурга. За њих је НАТО важнији од ЕУ. То је њихов одбрамбени зид. Реакција Истока долази из стомака. Али се не може игнорисати зависност од Русије по питању финансија и енергетике", рекао је Аселборн.

Како је закључио, Американци имају другачију улогу и само једну десетину трговинског обима ЕУ са Русијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се