Читај ми!

Јункер: Без проширења наредних пет година

Ниједна земља Западног Балкана неће моћи да уђе у ЕУ током наредних пет година, рекао је будући председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Не видим која је земља спремна да се придружи ЕУ у том периоду, рекао је Јункер у обраћању посланицима групе либералних и прогресивних партија у Стразбуру, јавља Танјуг.

Либерали су критиковали Јункера због ставова о проширењу ЕУ које је изнео у свом недавно објављеном програму, где каже да ЕУ мора да застане са проширењем док се не консолидује и да током свог петогодишњег мандата не очекује пријем нових чланица.

"Нисам рекао да процес проширења треба зауставити, него сам само био реалан", рекао је Јункер одговарајући на критике и подсетио да постоје јасни критеријуми како за добијање статуса кандидата, тако и за учлањење.

Истиче да земље Западног Балкана заслужују европску перспективу, између осталог и као гаранцију да се конфликти из недавне прошлости неће поновити.

"То не значи да треба тим земљама да обећамо да ће за две или три године ући у ЕУ", рекао је Јункер.

Јункер је у двосатном разговору са европским либералима рекао да је спреман да ради на привредном расту и отварању нових радних места, али само под условом да то не доведе до повећања дефицита и раста инфлације.

Осврћући се на сукоб са британским премијером Дејвидом Камероном, који се противио Јункеровом избору, рекао је да је спреман да са Британцима тражи компромис у вези са њиховим тежњама ка лабавијем односу са Бриселом.

Бивши премијер Луксембурга је уз доста муке изборио номинацију за будућег председника Европске комисије, и тек треба да добије подршку Парламента, који ће о томе гласати у среду, 16. јула.

Уколико већина посланика буде гласала за њега, Јункер ће петогодишњи мандат почети 1. новембра ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво