Читај ми!

Застали преговори са Ираном

Преговори пет земаља са правом вета у УН и Немачке са Ираном о његовом нуклеарном прогаму, који би требало до 20.јула да се окончају споразумом, очигледно су дошли до мртве тачке. Истовремено, Иран најављује да ће морати да повећа капацитете за обогаћивање уранијума.

Министри иностраних послова земаља које учествују у преговорима треба што пре да дођу у Беч, како би подстакли даљи напредак, пренело је више неименованих дипломата аустријској агенцији АПА, јавља Танјуг.

"Шеф америчке дипломатије Џон Кери и његове колеге могле би се ускоро наћи у Бечу како би подстакле преговоре, јер су се кола "тренутно заглибила", рекао је један дипломата.

Он је додао да су преговарачи веома удаљени од могућег коначног споразума.

"Ако 'крем' светске политике буде допутовао у Беч не треба мислити да је то зато што се потписује споразум", додао је дипломата.

Министри иностраних послова треба да помогну напретку преговора који су запели око броја центрифуга, јер и даље постоје разлике у ставовима.

Шефови дипломатија могли би, уколико то буде потребно, продужити оквир преговора и продужити исте, како би се не би затворио простор за постизање дипломатског решења.

Врховни ирански вођа ајатолах Али Хамнеи је данас изјавио да ће Иран морати значајно да повећа своје капацитете за обогаћивање уранијума, што указује на велики јаз у ставовима између званичног Техерана и светских сила у преговорима око постизања нуклеарног споразума.

Званични Техеран инсистира на томе да мора да повећа своје капацитете за обогаћивање уранијума како би имао довољно горива за планирану мрежу нуклеарних електрана.

Са друге стране, светске силе тврде да Техеран мора значајно да смањи своје капацитете, како не би био у стању да у кратком року произведе атомску бомбу, за коју је потребан уранијум обогаћен у значајно већем степену од оног потребног за производњу електричне енергије.

Власт у Техерану истиче да је њихов нуклеарни програм у мирнодопске сврхе, као што је производња електричне енергије, и негира амбицију да произведе нуклеарну бомбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво