Читај ми!

Украјина, мостови лете у ваздух

Три моста дигнута у ваздух на истоку Украјине, чиме су пресечени кључни путни правци ка Доњецку. Украјинска војска преузела контролу над још два града на истоку земље, Артјомивском и Друшкивком. Борбе у близини аеродрома у Луганску.

Припадници проруских снага дигли у ваздух три моста на најважнијим путним правцима ка Доњецку, надајући се да ће на тај начин успорити напредовање украјинских снага, јавила је агенција АП.

На сајту украјинског председника Петра Порошенка објављено је да је у Артјомивску и Друшкивки истакнута украјинска застава, јавио је Би-Би-Си, свега два дана пошто су украјинске снаге преузеле и једно од главних упоришта проруских снага - Славјанск.

Дописник Би-Би-Сија из Кијева Дејвид Стерн оценио је да се Артјомивск и Друшкивка не сматрају стратешки тако важним као Славјанск, али њихово преузимање указује на то да су украјинске снаге сада у налету.

Упркос губицима у људству и опреми, проруске снаге и даље држе регионалне престонице Доњецк и Луганск, а и друга кључна подручја.

У међувремену, проруске снаге пуцале су из тешке артиљерије по позицијама украјинских снага у области аеродрома у Луганску, јавио је Итартас, позивајући се на очевице.

Према руској агенцији, проруске снаге су отвориле минобачачку ватру по украјинској војсци стационираној близу села Металист и Красни Јар.

С друге стране, представник Луганске Народне Републике тврди да је артиљерија украјинске војске напала проруске активисте у Луганску, да има жртава и да је оштећено неколико зграда.

Саговорник агенције рекао је да се на снимцима из предграђа виде плотуни од најмање 30 ракета испаљених ка Луганску и да се претпоставља да је циљ била зграда ваздухопловне академије.

Четири особе су рањене у Кијеву, на централном тргу Мајдан где се и даље окупљају припадници "група за самоодбрану".

Украјинска полицијa је саопштила да су рањене особе примљене у болницу са трауматским повредама које су им синоћ на Мајдану нанете ватреним оружјем.

После пружене лекарске помоћи, они су сами напустили престоничку болницу.

Према прелиминарним извештајима, пуцњава је била последица "сукоба између људи који себе називају члановима самоодбране Мајдана", јавио је Глас Русије.

Трг Мајдан био је центар вишемесечних демонстрација које су у Украјини почеле крајем прошле године, када је бивши председник Украјине Виктор Јанукович одбио да потпише Споразум о придруживању ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво