Читај ми!

Гранатиран Луганск, две жртве

Кијев гранатирао Луганск, преноси РТ. Украјинске снаге за нападе окривљују проруске борце. Кијев контролише Славјанск и Краматорск. Проруске снаге прегрупишу се у Доњецку. Кијев без провере хапси млађе људе у Славјанску, док Москва забрањује татарском вођи улазак на Крим. Три хиљаде проруских активиста на скупу у Доњецку.

Украјинска војска бомбардовала је стамбене четврти града Луганска на истоку Украјине, јавила је руска ТВ мрежа Раша тудеј. Две особе су погинуле, а више повређено.

Борбени авион надлетео је Луганск веома ниско, готово додирујући кровове и испустио бомбу, кажу сведоци. Градоначелник је позвао становнике да не излазе из кућа и станова док трају борбе.

"Више зграда гори, има повређених. Кола хитне помоћи су на све стране", рекао је представник милиције самопрокламоване "Народне Републике Луганск".

Гранате су погодиле фабрику акумулатора која се налази у близини аутобуске станице, јавља Итартас.

Украјинске снаге су потврдиле гранатирање код железничке и аутобуске станице код Луганска, али за нападе окривљују снаге самоодбране.

Украјинске снаге у потпуности контролишу градове Славјанск и Краматорск, рекао је Андриј Лисенко, званичник задужен за "антитерористичку операцију", додајући да влада почиње да ради на обнови порушене инфраструктуре града и настоји да обезбеди храну и воду за становништво.

Украјинска армија напредује и према граду Маријупољу, изнад кога су примећене две беспилотне летелице, од којих је једна оборена, јавља Итартас.

Проруске снаге су у суботу, како јавља Раша тудеј, биле приморане да напусте своје положаје у Славјанску и повукле се на унапред планиране резервне положаје у Доњецку и око њега.

Министар одбране самопроглашене "Доњецке Народне Републике" Игор Гиркин рекао је у интервјуу за руски ТВ канал Лајф њуз да је он у Доњецку и да ће одатле руководити борбама.

Гиркин је рекао руским медијима да су били принуђени да напусте Славјанск да би спасли цивиле којима прете украјинске снаге.

Повлачење проруских снага из Славјанска могао би бити знак да власти у Кијеву можда коначно постижу успехе у једномесечном сукобу с проруским снагама, оценио је АП.

У међувремену, украјинске власти у Славјанску хапсе све мушкарце старости од 25 до 35 година, не проверавајући да ли су били учесници проруских снага или не, саопштава портпарол скупштине Уније народних република Луганска и Доњецка Олег Царев, преноси Итартас.

У данашњем интервјуу за руску телевизију 24 часа, Олег Царев је рекао да су преко ноћи снаге Кијева похапсиле и све полицајце у Славјанску, одводећи их из града, преноси Итартас.

У току су провере, којима се настоји да се утврди и ко је од становника Славјанска учествовао у збрињавању рањеника проруских снага.

Истовремено, Москва је забранила лидеру татарске заједнице са Крима Рефату Чубарову долазак на то полуострво, које је припојила у марту.

Чубаров, лидер Татарске скупштине која подржава Кијев, рекао је да му је блокиран улазак на Крим и уручен званични документ којим му се забрањује да дође на ту руску територију до 2019. године, пренео је АФП.

Претходно је забрањен улазак у регион још једном од вођа татарске мањине, украјинском посланику Мустафи Џемилеву.

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је јуче да је поновно преузимање контроле над Славјанском прекретница у операцији против проруских снага на истоку земље.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је у телефонском разговору немачком и француском шефу дипломатије Франк-Валтеру Штајнмајеру и Лорану Фабијусу да што пре треба одржати састанак међународне контакт групе за Украјину.

Украјинска војска интензивира војну операцију у источној Украјини, што повећава број цивилних жртава и уништавање цивилне инфраструктуре, саопштила је раније Москва.

Скуп проруских активиста у Доњецку

Више од 3.000 присталица проруске, самопроглашене "Народне Републике Доњецк" окупило се у центру истоименог главног града те области, тврдећи да ће бранити град с готово милион становника од украјинске војске која тамо стиже.

"Повешћемо герилску борбу по целој територији области Доњецка", изјавио је бивши "гувернер" Доњецка Павло Губарев, који се на импровизовану бину попео с десет бораца наоружаних "калашњиковима".

"Ослободићемо Кијев, али за сада не знамо колико ће крви бити проливено", додао је Губарев.

Окупљени на Лењиновом тргу носе транспаренте "Спасти Доњецк од украјинске војске", и заставе самопрокламоване републике, Русије и њене Комунистичке партије. Демонстранти узвикују "Русија, Русија!" и "Фашизам овде не пролази!".

Има и транспарената подршке Игору Гиркину, једном од вођа сепаратиста, који је, по властима Украјине, официр војне обавештајне службе Русије.

Иако је у Доњецку на први поглед мирно, артиљеријска паљба се чује од аеродрома, где се сукобљавају две стране.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара