Читај ми!

Украјинска застава над Славјанском

Проруске снаге напустиле Славјанск над којим се вијори застава Украјине. Експлозије и паљба код аеродрома у Доњецку. Један мост уништен у Луганску.

Украјинске снаге поставиле су украјинску заставу на главно упориште проруских снага - Славјанск, након што су их потиснуле из тог индустријског града у источној Украјини, рекао је украјински министар одбране Валериј Гелетеј.

"Украјинска застава је пре једног минута постављена на градску скупштину Славјанска пред постројеним украјинским војницима", рекао је министар Гелетеј председнику Украјине Петру Порошенку, наведено је у саопштењу објављеном на сајту украјинске владе које преноси АФП.

Представници самопроглашене "Доњецке Народне Републике" (ДНР) потврдили су данас да су проруске снаге напустиле Славјанск који су опколиле украјинске снаге, наводећи истовремено да су претрпеле минималне губитке, преноси РИА Новости.

Премијер самопрокламоване ДНР Александар Бородај каже да је узимајући у обзир бројчану надмоћ украјинских снага, војска ДНР била принуђена да напусти претходне позиције на северном делу фронта и пређе на резервне.

Ипак, према његовим речима, проруске снаге наставиће да се боре.

Претходно је и председник Украјине Петро Порошенко рекао да су владине трупе заузеле Славјанск, док портпарол проруских сепаратиста тврди да се њихове снаге измештају у суседни град.

РИА Новости преноси изјаву вршиоца дужности министра унутрашњих послова Арсена Авакова да стижу оперативне информације да је "значајан део екстремиста" као и њихов командир Игор Стрелков "побегао из Славјанска", а да украјинска војска намерава да примени мере "које не остављају никакве шансе терористима".

РИА Новости, позивајући се на локално становништво, јавља да у области код аеродрома у Доњецку одјекују снажне експлозије и да се чује паљба, а да су уочена у ваздуху и два авиона која нападају циљеве у том рејону.

Та руска агенција преноси претпоставке из редова устаника да би њихове снаге могле покушати да заузму аеродром, на ком се налази већа група украјинске војске.

Услед експлозије у Луганску екплозија је уништила мост преко реке Северски Доњец, пренела је агенција Унијан.

Борбе на истоку Украјине између украјинских и проруских снага настављене су и ноћас, и у тим сукобима, у Доњецкој области код Новоселовке, погинуло је седам украјинских војника, пренеле су руске и украјинске агенције.

Агенција УНН наводи да је укупно за протекла 24 сата погинуло девет украјинских војника, а рањена су 24.

Седам војника погинуло је код Новоселовке, један код Славјанска и један код места Бољшаја Вергувка.

Порошенко је у петак на сусрету са шефовима посланичких група у парламенту рекао да више неће бити никаквог једнострано проглашеног прекида ватре.

"Никаквог једностраног прекида ватре више неће бити", рекао је он додајући да је наставак преговора могућ једино уз услов да све стране обавезно поштују одредбе његовог мировног плана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво