Читај ми!

Појачана контрола на летовима за САД

Због америчког упозорења да постоји веродостојна претња о планирању напада, на више аеродрома у свету са којих крећу директни летови за САД, појачане мере безбедности. Страхује се да би терористи могли да покушају да униште авионе помоћу прикривених бомби.

На аеродрому у Франкфурту мере сигурности за сада су уобичајене. Министарство унутрашњих послова Немачке саопштава да је у сталном контакту са америчким колегама када је реч о безбедности аеродрома и летова за Сједињене Државе. Велика Британија, која већ има веома строгу безбедносну проверу путника, уводи додатне мере.

Стручњак за безбедност летова Филип Баум сматра да ће то значити повећање броја уобичајених претрага, додатне контроле и додаје да постоји могућност да ће сви путници морати да скину ципеле.

Британски премијер Дејвид Камерон наводи да су у договору са америчким властима уведене мере појачаног надзора.

"Безбедност јавног транспорта је приоритет. Не смемо да дозволимо било какав ризик и надам се да неће бити непотребних кашњења и одлагања летова", додаје Камерон.

Није наведено на којим аеродромима су уведене додатне безбедносне мере, али се директни летови за САД обављају са више од 250 аеродрома у свету.

Страхује се да би терористи могли да покушају да униште авионе на путу за Сједињене Државе или неку европску земљу уз помоћ прикривених бомби или убацивањем међу путнике особа са пасошима западних земаља, које су провеле неко време са припадницима исламистчких терористичких организација на Блиском истоку.

Виша сарадница Краљевског института за безбедност Маргарет Гилмор наводи да се процене заснивају на подацима да се нешто креће или се припрема.

"Знамо да Ал Каида Арабијског полуострва у Јемену покушава да направи креативнију бомбу и да је повећан број бораца који из Британије и других европских земаља одлазе у Сирију", истиче Гилморова.

Западни званичници страхују да би недавни успеси покрета Исламска држава Ирака и Леванта могли да мотивишу повећан број особа из Америке и Европе да пригрле идеје џихадиста.

Огранак те групе у Великој Британији поставио је на Твитеру слику бомби кућне израде, али се веродостојност снимка не може потврдити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво