Читај ми!

Украјина, уништен још један "сухој"

Упоредо са дипломатском иницијативом, у Украјини се настављају сукоби. Украјинска војска од раних јутарњих часова почела гранатирање Краматорска. Војник погинуо када су проруски активисти ноћас гранатирали гранични прелаз у Доњецком региону. Удес украјинског авиона Су-25.

21.04 - Министри спољних послова Украјине, Русије, Немачке и Француске позвали су после разговора у Берлину, да се до суботе организује састанак контакт групе у покушају смиривања ситуације у Украјини.  

20.26 - Убијена четири украјинска војника у борбама на истоку, рекао је један украјински војни званичник.  

17.18 - Од почетка акције украјинских снага на истоку државе погинуло је 279 особа, укључујући 160 цивила, саопштило је министарство здравства. 

15.21 - Украјински јуришни авион Су-25 срушио се приликом слетања на аеродром у Дњепропетровску, саопштило министарство одбране. Кијев тврде да је авион пао због техничких проблема, устаници да је оборен. Пилот се катапултирао.

Током јутра украјинске снаге "нанеле су знатне губитке проруским побуњеницима у људству и техници", рекао је Алексеј Дмитрашковскиј, портпарол Војске Украјине, преноси Итартас.

Пре тога је поново отворен за саобраћај пункт Гуково у Ростовској области, који је због ватре са украјинске стране био затворен, преноси Бета.

Итартас такође јавља да је украјинска војска од раних јутарњих часова почела да гранатира Краматорск. Баражна ватра се испаљује из ракетних система типа "град", прецизира агенција.

Неколико кућа се запалило у гранатирању насеља Красногорка у близини Краматорска, а више локалних стамбених и јавних зграда је уништено, док за сада нема података о жртвама.

"Изузетно је опасно излазити на улицу и возити по гранатираним квартовима", упозорио је представник народне милиције.

Прошле ноћи су проруски активисти пуцали из минобацача на гранични прелаз у Доњецком региону и убили једног, а неколико њих је рањено, саопштиле су пограничне снаге.

Испаљено је двадесетак граната из засеока Маркино код граничног прелаза Новоазовск, у региону Доњецка, објавила је та служба.

Активисти су потом отворили ватру на групу граничара који су послати да преузму смену на прелазу. Међу њима су четири рањена, од којих три тешко.

"У нападу је убијен један припадник (пограничних) снага, а четворо их је тешко рањено, док је још четворо задобило повреде различитих степена", наводи се у саопштењу, које преноси Глас Русије

Контрола границе с Русијом је један од главних циљева "антитерористичке операције" коју је Кијев покренуо у понедељак увече, по истеку прекида ватре који је председник Петро Порошенко одлучио да не продужи.

Украјински медији известили су јутрос о размени ватре код Доњецка, главног града једне од две сепаратистичке области, али екипа новинара АФП у том граду то није могла да потврди.

Московски суд је одобрио хапшење у одсуству губернатора украјинске Дњепропетровске области Игора Коломојског, који је био главни противник прекида ватре, јавила је агенција РИА Новости.

Богатство Коломојског, једног од најбогатијих људи у Украјини, Форбс је проценио на 1,8 милијарди долара. Тај украјински тајкун је финансијер неколико војних формација, које су укључене у специјалну операцију на истоку Украјине.

Састанак контакт групе о Украјини

Иначе, шефови дипломатија Немачке, Француске, Русије и Украјине састали су се данас у Берлину како би разговарали о украјинској кризи.

Петро Порошенко, Сергеј Лавров, Франк-Валтер Штајнмајер и Лоран Фабијус су у заједничком саопштењу позвали да се "одржи састанак Контакт групе до 5. јула са циљем постизања заједничког и безусловног споразума о трајном прекиду ватре" на истоку Украјине, преноси Бета.

Контакт група састоји се од Русије, Украјине и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

"Прекид ватре треба да надзире специјална мисија ОЕБС-а у Украјини у складу са њеним мандатом", навела су четири министра у саопштењу.

"Министри су се сложили да предузму све потребне мере и употребе свој утицај на све одговорне стране да би се постигао тај циљ" додали су и указали на то да је важно да се брзо ослободе сви таоци.

Они су се такође сложили да руско-украјински гранични прелази треба да буду враћени под контролу Кијева.

Поздравили су то што је Русија изразила спремност да дозволи украјинским граничарима да преко руске територије дођу до граничних пунктова Гуково и Доњецк, ако се договори прекид ватре.

"Мислим да је ово први корак и важан корак у смеру билатералног прекида ватре", рекао је Штајнмајер на заједничкој конференцији за штампу после састанка.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се