Читај ми!

Хонг Конг, протест пола милиона људи

Више од 510. 000 људи изашло је на улице Хонг Конга у протестну шетњу тражећи више демократије и да грађани Хонг Конга сами бирају своје лидере.

Реч је о најмасовнијим демонстрацијама од када је Хонг Конг 1997. године враћен под званичну власт Кине, преноси Ројтерс .

Иако су организатори демонстрација очекивали учешће 150.000 хиљада људи у протестној шетњи окупило се више од пола милиона грађана. Полицијски извори наводе да је на улицама било 98.600 људи.

Један од организатора протеста изјавио је да ће активисти поново изаћи на улице уколико Кина не одговори на захтев Хонг Конга за фер и директне изборе 2017.

У недељу је завршен десетодневнии незванични референдум о увођењу већег степена демократије, на којем је гласало близу 800.000 грађана Хонг Конга.

То је готово четвртина од 3,47 милиона људи који су имали право гласа на изборима из 2012. године, од укупно 7,2 милиона грађана Хонг Конга, преноси АП.

Уочи данашњег протеста, демонстранти су спалили копију Беле књиге, коју је прошлог месеца објавила влада у Пекингу, а у којем се наводи да се већи ниво аутономије Хонг Конга не подразумева аутоматски, већ да може да га одобри само централна власт у Пекингу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво