Читај ми!

Од пустињске земље до гиганта ИТ сектора

У Израелу свакога дана настаје 600 компанија. После Силицијумске долине у Калифорнији, Тел Авив је водећи хај-тек центар на свету.

У четвртак, на Белом двору, Амбасада Израела организује такмичење старт-ап компанија из Србије. Победник путује у Тел Авив у септембру, где ће видети како настају најуспешније мале компаније на свету. Екипа РТС-а проверавала је у Израелу зашто сваког дана тамо настаје 600 компанија.

Тројица младића после факултета не могу да нађу посао. Не знају шта би радили, знају само да их градске гужве излуђују. Осмишљавају програм за мобилни телефон - "вејз". Апликација која показује где има гужве у граду и како најбрже стићи до одредишта а да заобиђете гужву. Изум откупљује "Гугл" - младићи зарађују милијарду долара. Прича као из филма - реалност у Тел Авиву.

Олен Есомилијани, изумитељ старт-апа, каже да је Израел старт-ап нација. "Тел Авив је седиште високе технологије тог дела света. 'Вејз' је, рецимо, решио проблем саобраћајних гужви у Лос Анђелесу. Сваке године на хиљаде људи покреће своју фирму са изумима за које никада нисте чули", каже Олен Есомилијани.

"Двадесет година радио сам на пројекту. Осмислили смо воз који се креће а да не додирује земљу", каже један изумитељ.

"Мој изум је лични чистач ваздуха за сваку особу појединачно", каже жена изумитељ. "Из два краја направи се балон који чисти ваздух за вас", каже та жена.

Мапа почетничких компанија у Израелу показује да готово у сваком стану настаје ново откриће. После Силицијумске долине у Калифорнији, Тел Авив је водећи хај-тек центар на свету. Како је Израел од пустињске земље постао светски гигант нових технологија?

"Немамо дугу традицију, природне изворе, и знамо да морамо да развијамо добре технологије како бисмо успели. Наши студенти живе са подстреком да могу да направе невероватан изум", каже заменик градоначелника Тел Авива Асаф Замир.

У Тел Авиву срећемо и младића из Београда. Дошао је овде да заврши факултет, а за сада његов изум користи 3.000 људи.

"И у Београду има доста потенцијала, електротехничких факултета, и могли бисмо да успемо када би неко усмеравао како треба да се ради", каже Езраф Фукс.

Мобилни телефон који се пуни за само пола минута? Ушивање после операције без игле и конца? Прототип лебдећих аутомобила? Чини се да је будућност у Израел већ стигла.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво