Читај ми!

Кина, сто особа осуђено за тероризам

На строге затворске казне осуђено је 113 људи, пошто су проглашени кривим за тероризам, саопштиле су власти у Синђангу, северозападној кинеској области.

Судови у Синђангу, кинеском региону насељеном мулиманским Ујгурима, утврдили су да су оптужени криви за "организовање терористичких група" и за шверц дроге, објављено је на сајту локалне владе, преноси Танјуг.

Казне су изречене јавно у граду Кашгар, четворица оптужених су осуђени на доживотни затвор, остали су добили блаже казне.

На сајту су наведена имена неких од осуђеника и свако од њих наводи на закључак да су они ујгурског порекла, наводи агенција Франс прес.

Та област забележила је пораст насиља последњих неколико месеци. Последње је било 22. маја када је у нападу на пијацу у главном граду Урумћију убијено преко 40 људи.

Пекинг је прогласио једногодишњу операцију сузбијања тероризма у том региону.

У Синђангу је прошлог четвртка на тешке казне затвора осуђено још девет особа, који су такође проглашени кривима за тероризам, а казне су изречене јавно, пред око 3.000 окупљених људи.

Светски конгрес Ујгура осудио је изрицање казни на јавном месту, оцењујући да су тиме прекршена права осуђеника, што за последицу може да има само екстремне облике отпора.

Ујгури су туркофона мањина муслиманске вероисповести који тврде да су изложени репресији већинских Кинеза и желе самосталну државу. У више наврата оптужени су за терористичке нападе.

У области Синђанг годинама тиња међунационална напетост, а била је поприште немира 2009, када је погинуло готово 200 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се