Читај ми!

Турска, број страдалих рудара повећан на 282

Број рудара погинулих у експлозији рудника угља у турском граду Соми повећан је на 282, рекао је турски министар енергетике Танер Јилдиз. Синдикати позивају на масовни штрајк. У Измиру сукоб полиције и демонстраната.

Ово је највећа индустријска катастрофа у Турској, а како се верује, под земљом је још заробљено више од 100 рудара, јавља агенција АФП, а преноси Танјуг.

Највећи синдикат у Турској, Конфедерација синдиката јавног сектора (КЕСК), позвао је на масовни штрајк због несреће у руднику.

"Они који настављају са приватизацијом, политиком, који угрожавају животе радника смањењем трошкова, кривци су за масакр у Соми и они морају да одговарају", саопштио је на свом сајту КЕСК, који представља 240.000 запослених.

Полиција у Измиру сузавцем растерује 20.000 демонстраната који кривицу за тешку несрећу у руднику на западу земље приписују влади.

Председник Турске Абдулах Гул стигао је на место несреће код Соме. Гул је дошао у пратњи председника Парламента Чемила Чичека, а требало би и да посети повређене рударе у болници.

Турска влада је прогласила тродневну националну жалост.

До сада је спасено скоро 450 рудара, рекао је управник рудника Сома Комур Ислетмелери и додао да се још не зна шта је изазавало пожар, али да је највероватније узрок смрти рудара тровање угљен-моноксидом.

У уторак у тренутку несреће 787 рудара остало је заробљено у руднику, а претпоставка је да је до експлозије дошло због неисправног електричног трансформатора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво