Читај ми!

ХРВ: Сиријска војска употребила хлор

Међународна организација за људска права Хјуман рајтс воч саопштила је да има "снажне доказе" да је сиријска војска користила гас хлор против побуњеника у неколико градова прошлог месеца. Према извештају, цилиндри са хлором били су причвршћени за бомбе које су војни хеликоптери испустили на градове у којима је смештена антивладина милиција.

"Докази снажно указују да су сиријски владини хеликоптери испуштали експлозивну бурад (барел бомбе) са причвршћеним цилиндрима хлора у три града на северу Сирије средином априла", наводи се у саопштењу те организације.

У саопштењу се додаје да је закључак изведен из разговора са очевицима, видео снимака и фотографија са лица места.

Према извештају, цилиндри са хлором били су причвршћени за бомбе које су војни хеликоптери испустили на градове у којима је смештена антивладина милиција.

Имена градова који су гађани нису наведена, пренеле су РИА Новости.

Према ранијим извештајима, хлор је коришћен у сукобима сиријске војске и побуњеника близу града Кфар Зејта од 11. до 13. априла.

Две особе су погинуле, а око 100 повређено у том нападу, за који је Дамаск окривио исламистичку групу Џабхат ел Нусреа, огранак Ал Каиде у Сирији и Либану.

Уклоњено преко 90 одсто хемијског оружја

Више од 92 одсто сиријског хемијског оружја уклоњено је из земље, саопштила је Организација за забрану хемијског оружја прошлог месеца.

Преосталих 16 контејнера са хемијским оружјем налази се близу Дамаска на подручју које држе опозиционе снаге.

Опасне хемикалије из Сирије треба да буду уништене крајем јуна у склопу заједничких напора на смањењу међународних бојазни у вези са грађанским ратом који траје у тој земљи.

Русија, САД, Велика Британија, Италија, Немачка, Данска, Норвешка и Финска дале су војну опрему и особље у настојању да се хемијског оружје транспортује из Сирије како би се уништило у међународним водама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се