Читај ми!

Олмерту шест година затвора због мита

Бивши израелски премијер Ехуд Олмерт осуђен је на шест година, јер је примио мито у замену за помоћ у изградњи стамбеног комплекса.

Олмерт (68) је проглашен кривим за примање мита док је био градоначелник Јерусалима у замену за помоћ у изградњи стамбеног компекса Холиленд.

Судија окружног суда у Тел Авиву Давид Розен јутрос је изрекао казну.

"Јавни службеник који прима мито једнак је издајнику," навео је судија, који је Олмерта пре изрицања казне похвалио као " импресивног и врло интелигентог човека који зна да убеди друге".

Говорио је такође да је поштован и о његовом великом доприносу држави али је осудио оно што је починио и његов злочин означио "моралном изопачшеношћу.

Олмерт је пре изрицања казне издао саопштење у коме је навео:" Данас је тужан дан и неправедна и оштра казна се очекује да ће бити изречена невином човеку."

Порекао је да је било шта лоше урадио у вези са изградњом тог стамбеног комплекса, као и друге оптужбе за корупцију због чега је био приморан да поднесе оставку на функцију премијера 2008. године.

Максимална казна која се изриче за такав случај примања мита је седам година. Тужиоци су тражили најмање шет година за Олмерта.

Пресуда се односила на 10 особа осуђених у овом случају изградње контроверзног стамбеног пројекта, оних који су подмићивали и оних који су узимали мито.

Власник комплекса Хилел Черни, који је подмићивао осуђен је на три и по године затвора и новчану казну.

Тужиоци су заправо тражили да Олмерт буде осуђен на пет до седам година затвора јер је примио 144.000 долара мита за свог брата који је запао у финансијске тешкоће и две до четири године затвора што је примио 17.000 долара мита за своје трошкове.

Тужилац Јонатан Тадмор истакао је да је чињеница што је осуђени служио на највишој позицији не значи да је имун и да може бити осуђен као и сви други људи.

Олмертов портпарол је најавио да ће се он жалити Врховном суду и тражити да буде на слободи до пресуде уз кауцију. Његов адвокат је тражио је да буде осуђен на друштвено користан рад.

Олмерт је био премијер од 2006 године. Он је за ранији случај изневеравања поверења добио једну годину условне казне.

Први је председник Владе Израела осуђен на затвор.

Сматра се заслужним јер је настојао да допринесе мировном споразуму са Палестинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се