Читај ми!

Сукоби код Краматорска, седморица мртвих

Пуцано на лидера "народног губернатора" Луганске области. Седам украјинских војника убијено код Краматорска, а осам је рањено. Самопроглашене републике Доњецка и Луганска почеле су преговоре о уједињењу. Споразум Брисела и Кијева о милијарду евра финансијске помоћи Украјини.

23.40 - Чује се пуцњава на периферији Славјанска, јавља РИА Новости

21.45 - Русија ће забранити САД да користе њене ракетне моторе за лансирање војних сателита, каже заменик руског премијера, јавља Танјуг

21.00 - Нови биланс жртава код Краматорска - најмање седам војника је страдало, јавља Ројтерс

17.50 - Шест украјинских војника погинуло, а осам повређено у сукобима код Краматорска, јавља Ројтерс.

17.00 - Жозе Мануел Барозо и украјински премијер Арсениј Јацуњек потписали споразум о преко милијарду евра финансијске помоћи Украјини, јавља Танјуг.

14.50 - "Народни губернатор" Луганске области на истоку Украјине, Валериј Болотов лакше је рањен, јавља Итартас.

12.50 - "Гаспром" тражи од украјинског "Нафтогаса" да унапред плати 1,66 милијарди долара за испоруку гаса у јуну, каже портпарол руске нафтне компаније Сергеј Купријанов, преноси АФП.

Најмање седам украјинских војника је погинуло, а осам је повређено у сукобима који су избили у близини Краматорска, између проруских снага и припадника украјинске националне гарде, саопштило је украјинско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, украјинске војнике напало је 30 проруских активиста данас по подне аутоматским оружјем и минобацачима, пренеле су агенције.

Проруске снаге онеспособиле су неколико оклопних возила украјинских оружаних снага, укључујући један оклопни транспортер, речено је из прес службе самопроглашене "Доњецке Народне Републике" Итартасу.

Раније данас, вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов изјавио је да ће се специјална операција украјинске војске на истоку земље наставити.

Раније данас, у тренутку када су представници "Доњецке Народне Републике" и "Луганске Народне Републике" преговарали о уједињењу, "народни губернатор" Луганска, Валериј Болотов лакше је рањен.

Како је пренео Итартас, Болотов је задобио прострелну рану, а његов живот није угрожен. "Жив је и здрав, рањавање је било лакше", рекао је Никитин, не прецизирајући какво је оружје употребљено.

Интерфакс наводи да је један од лидера "ЛНР" у приватној клиници, а да руководство самопрокламоване републике сматра да је атентат на Болотова одговор власти на референдум о статусу области, одржан 11 маја.

Болотов је јуче на митингу рекао да је "ЛНР" прогласила независност од Украјине.

Копредседник владе "Доњецке Народне Републике" Мирослав Руденко рекао је да је та самопроглашена република "на референдуму потврдила свој суверенитет", као и да јој није потребно признање међународне заједнице већ "заиста независна држава", а да је преурањено разматрати питање припајања Русији.

Руденко је додао да "ДНР" није потребно признање "међународне заједнице која је постала марионета САД".

Копредседник привремене владе "Доњецке Народне Републике" Денис Пушилин прочитао је јуче проглас у ком је од Русије затражено да размотри питање уласка "ДНР" у састав Руске Федерације.

Руска агенција подсећа да је Доњецка област формирана је 17. јула 1932. године, а у актуелним границама је од 1938. и простире се на 26.517,5 квадратних километара, са највећим градовима Маријупољем, Макејевком, Горловком, Краматорском, Славјанском.

Њен јужни део границе на истоку уједно је и државна граница Украјине са Русијом, а укупно има 4.343.900 становника.

Луганска (бивша Ворошиловска) област формирана је јуна 1938. године и заузима територију од 26.700 квадратних километара, са већим градовима Луганском, Алчевском, Красним Лучем, Лисичанском, Севернодоњецком и Стахановом, и са више од 2,2 милиона становника.

Европска унија демонстрирала је данас снажну подршку прелазној влади Украјине потписивањем уговора о преко милијарду евра финансијске помоћи на свечаној церемонији у Бриселу.

Уговор су потписали председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и привремени украјински премијер Арсениј Јацуњек након заједничког састанка украјинске владе са Барозом и европским комесарима.

"Овим показујемо снажну политичку вољу да подржимо напоре за суверену, стабилну и просперитетну Украјини", рекао је Барозо на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се