Француска тужи Сирију Међународном суду

Француска је чланицама Савета безбедности Уједињених нација предала нацрт резолуције у којем се предлаже да се случај трогодишњег грађанског рата преда Међународном кривичном суду због могућег гоњења ратних злочина и злочина против човечности.

То тело УН треба да о нацрту резолуције разговара у среду, а могло би и да гласа о томе у року од неколико дана, јавио је Ројтерс позивајући се на дипломате у светској организацији, а преноси Танјуг.

Русија која има право вета у СБ УН и савезник је сиријског председника Башара ел Асада, како напомиње британска агенција, рекла је да је против таквог предлога.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је рекао да се став Москве против пријављивања Сирије суду у Хагу није променио.

У нацрту француске резолуције се каже да би догађаје у Сирији требало пријавити суду због "масовних кршења људских права и међународног хуманитарног закона од стране сиријских власти и провладиних милиција, као и због таквих повреда од стране невладиних наоружаних група, а свих почињених од марта 2011. године".

Више од 150.000 људи је убијено у сиријском конфликту, који је започео у марту 2011. године као мирољубиви протест против режима председника Башара ел Асада и касније прерастао у грађански рат. Око 2,5 милиона људи је побегло из Сирије а помоћ у земљи потребна је за девет милиона људи, укључући њих 3,5 милиона који немају приступ основним добрима и услугама.

САД су се сагласиле да ће подржати нацрт француске резолуције након што су осигурале да би Израел био заштићен од било каквог кривичног гоњења Међународног кривичног суда због своје окупације Голанске висоравни у Сирији, навеле су дипломате у УН.

Израел је, подсећа Ројтерс, окупирао Голанску висораван у рату 1967. године и припојио је стратешкој области потезом који свет није признао.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се