Читај ми!

Рогозин: Москва ће реаговати на потезе Кишињева

Потпредседник руске владе и специјални представник руског председника за отцепљену молдавску област Придњестровље, Дмитриј Рогозин, изјавио је да ће у случају да Молдавија потпише споразум о асоцијацији са Европском унијом инсистирати на ревидирању економских односа две земље.

Рогозин је рекао да је уверен да је придруживање ЕУ промена неутралног статуса Молдавије.

"Постоји одређено правило, знају га сви натовци: да би се ступило у ЕУ, потребно је ступити у НАТО. То правило се неће мењати за Молдавце. Све земље су кроз то пролазиле. Зато је придруживање ЕУ тренутак у ком се Молдавија хвата за кваку врата званих НАТО. Сутра ће се та врата отворити", рекао је Рогозин за "Комерсант".

Како је пренела агенција РИА Новости, вицепремијер Русије је рекао да ће прве потезе повлачити Кишињев а да ће Москва реаговати.

"За сада су њихови потези усмерени ка одвлачењу Молдавије од веза са Русијом и то је нама несхватљиво", рекао је Рогозин.

Потпредседник руске владе је рекао да би Русији било драго када би се Молдавија прикључила Царинској унији.

"Сви неопходни предлози су упућени, гаранције су дате. Али је то игнорисано. Биће нам драго уколико Молдавија одлучи да приступи Царинској унији и учинићемо све да је подржимо. И ми ћемо то учинити несебичније него ЕУ", рекао је Рогозин.

Према његовим речима, пре него што одлучи о асоцијацији са ЕУ, Молдавија би требало да спроведе изборе водећи рачуна и о мишљењу житеља Придњестровља.

"Када би молдавски политичари били патриоте, прво би требало да одрже изборе, који би били својеврсни референдум, будући да се неке партије у Молдавији залажу за придруживање са ЕУ а друге су категорички против. И на основу изражене воље људи треба донети одлуке, али уз уважавање Придњестровља", рекао је Рогозин.

Вицепремијер Русије је истакао да за Русију није главни изазов физичка заштита сународника и држављана Русије у региону, већ осигурање њихових грађанских, економских и политичких права.

У Придњестровљу 60 одсто становништва чине Руси и Украјинци, подсећа РИА Новости, додајући да је та област и пре распада СССР-а тежила иступању из Молдавије због бојазни да ће се она присајединити Румунији.

Кишињев је 1992. године изгубио контролу над областима на левој обали Дњестра, а у региону су распоређене мировне снаге, у којима су и руски војници.

Тираспољ тражи међународно признање, док Кишињев предлаже за област аутомију у саставу јединствене државе.

Руска делегација у којој је био Рогозин, посетила је Придњестровље 9. маја а потпредседник руске владе саопштио је у петак да руководство Молдавије није желело да се сретне са њим, додаје руска агенција.

У суботу је за владин авион у ком је била делегација био затворен ваздушни простор Украјине и Румуније, тако да је летелица морала да се врати и слети у Кишињев.

Члан делегације, посланик руске Думе Сергеј Жигарјов саопштио је да су из авиона биле узете четири кутије са прикупљеним потпсима житеља Придњестровља који кажу да не би били против да постану нови субјект Руске Федерације.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво