Читај ми!

Нигерија, објављен снимак отетих девојчица

Екстремистичка исламистичка организација "Боко харам" објавила је нови видео-снимак на коме се, како та организација тврди, виде нестале нигеријске ученице. Екстремисти су рекли да су девојчице прешле у ислам и да неће бити ослобођене док сви заробљени екстремисти не буду пуштени. Нигеријске власти не пристају на те услове.

Вођа "Боко харама" Абубакар Шекау говори на снимку 17 минута, а затим се види, како је он рекао, 130 девојака у хиџабу које се моле на непознатој руралној локацији, јавља АФП, преноси Танјуг.

На снимку говоре три девојке одевене у хиџаб и једна од њих каже да нису малтретиране. Две кажу да су биле хришћанке и да су прешле у ислам, док трећа говори да је муслиманка, јавља Би-Би-Си.

"Ове девојке, ове девојке којима се бавите... ми смо их заиста ослободили. Ове девојке су постале муслиманке", каже Шекау на снимку.

Верује се да су већина отетих девојака хришћанке, мада међу њима има и неколико муслиманки.

На снимку нема ничега што би указивало на то када и где је снимљен, мада изгледа да је реч о руралној локацији.

Нигеријске власти су одбациле понуду лидера "Боко харама" да за скоро 300 ученица ослободе екстремисте који се налазе у затвору.

Упитан да ли ће влада одбацити предлог Абубакара Шекауа који је изнео у новом видео-снимку, да би девојчице могле бити пуштене када Нигерија ослободи све притворене екстремисте, министар унутрашњих послова Аба Моро је агенцији АФП изјавио: "Наравно."

"Што се тога тиче, није 'Боко харам' тај који може да поставља услове", истакао је Моро.

Међународна подршка Нигерији

Тимови САД и Велике Британије стигли су у Нигерију да помогну у проналажењу отетих девојака, а у ту земљу је упућен и израелски тим за борбу против тероризма.

У међувремену, француски председник Франсоа Оланд понудио је да следеће суботе у Паризу буде домаћин самита Нигерије и њених суседа посвећен 'Боко хараму' и безбедносним изазовима са којима се Нигерија суочава.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је у недељу разговарао телефоном са нигеријским председником Гудлаком Џонатаном и понудио помоћ, јавили су светски медији.

"Израел изражава дубок шок због злочина против девојчица", рекао је Нетанијаху нигеријском председнику.

"Спремни смо да помогнемо у проналaжењу девојчица и борби против окрутног тероризма који вас је задесио", истакао је израелски премијер.

У саопштењу из кабинета нигеријског председника у Лагосу наводи се да је Џонатан истакао да би Нигерији одговарало да има на располагању "глобално признату антитерористичку експертизу Израела ангажовану у подршци операција које су у току".

Девојчице су отете у априлу у нападу који је изазвао осуду широм света и навео неке западне силе да пруже помоћ.

У саопштењу из Нетанијахуовог кабинета не наводи се како би Израел могао да помогне у потрази која укључује британске и америчке експерте. Израел има одбрамбене везе са Нигеријом, и раније је снабдевао ту земљу беспилотним летелицама.

Израелски медији пишу да је, од афричких земаља, Нигерија једна од најближих пријатеља Израела и да је та земља снабдела нигеријске власти медицинским залихама након напада 'Боко харама' на три цркве на Божић 2011. године, у којима су убијене десетине људи.

Исти извори преноси да је председник Џонатан недаљама одбијао међународну помоћ, али да је недавно пристао да му помогну и Француска и Кина, поред САД и Велике Британије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво