Читај ми!

Украјински војници мењају страну?

Више војника који су јуче били на страни власти у Кијеву данас прелазе на страну проруских активиста, јављају руски медији. Демонстранти заузели зграду градске скупштине у Доњецку. У Славјанск ушли оклопни транспортери са руским заставама. Украјински војници масовно напуштају Славјанск.

21.40 - Троје људи повређено, пошто су трупе украјинске војске које су се кретале ка аеродрому у Краматорску пуцале на аутомобил који је покушао да им блокира пут, јављају РИА Новости.

19.45 - Сложена ситуација у Доњецку. Поједини припадници полиције у том граду остали лојални властима у Кијеву, док су неки променили страну, тврди потпредседник украјинске владе Виталиј Јарема, преноси Униан.

19.00 - У Краматорску је у току предаја оружја украјинских војника припадницима "народне милиције" и грађанима, јавља АФП.

17.30 - Михаил Допкин повлачи кандидатуру ако Кијев примени војну силу према цивилима у југоисточном делу земље, јавља Унијан, преноси Танјуг.

17.05 - Десетине украјинских војника положило оружје и напушта Славјанск, јавља Раша тудеј.

14.57 - Отета два украјинска војника у региону Луганска. Руски официри наложили убиства, јавља АФП

12.15 - Антимајдановци у Одеси прогласили Народну Републику Одесу и позвали грађане да блокирају саобраћај, јавља Глас Русије.

12.00 - Војник који се придружио проруским активистима у Славјанску каже да није више члан украјинских јединица јер није могао да пуца "на сопствени народ", јавља Ројтерс

10.00 - Наоружани проруски активисти преузели контролу над зградом градске скупштине у Доњецку, јавља Ројтерс

9.40 - Шест наоружаних оклопних транспортера ушло у Славјанск. На првом возилу је руска застава, јавља Ројтерс. Раша тудеј тврди да је реч о украјинским војницима који су променили страну.

Наоружани демонстранти ушли су данас у зграду скупштине града Доњецка, рекли су градски функционери за агенцију РИА Новости. Након што су у Славјанск ушли транспортери са руским заставама, украјинска војска масовно напушта тај град, јавља Раша тудеј.

Агенције АФП и Ројтерс јављају да је око 20 проруских наоружаних активиста ушло у канцеларију градоначелника у Доњецку.

Наоружани мушкарци којима припадници обезбеђења нису пружили отпор, рекли су да је њихов једини захтев да регион Доњецка одржи референдум о федерализацији Украјине.

"Људи са фантомкама и оружјем ушли су у зграду, а за сада нису улазили у канцеларије већ ходају ходницима. Нама је речено да не напуштамо кабинете и да наставимо да радимо", рекао је један од очевидаца, а пренеле РИА Новости.

У Славјанск је, у међувремену, ушло шест оклопних транспортера са руским заставама, јавио је Ројтерс, док Раша тудеј наводи да су у питању украјинске јединице које су промениле страну.

Неколико наоружаних мушкараца, у камуфлажној униформи, седели су на сваком од тих возила. Она су се зауставила пред зградом општине коју су раније окупирали проруски демонстранти.

Један од војника који се представио као Андреј, рекао је да је његова јединица део 25. бригаде ваздухопловних снага Украјине и да су они прешли на страну проруских снага.

Како је јавио радио Глас Русије, у граду Краматорску, где су украјинске снаге јуче заузеле аеродром, виђени су оклопни транспортери с украјинским заставама.

Украјинско Министарство одбране саопштило је да су проруски демонстранти отели два украјинска војника у региону Луганска, на истоку Украјине.

Министарство је навело да су "екстремисти" отели једног официра и војника у уторак, када су се њих двојица зауставила на путу да поправе своје возило, пренео је АФП, јавља Танјуг.

Украјинска служба безбедности СБУ саопштила је да је пресрела комуникацију руске војске која показује да "саботаже на истоку Украјине отворено воде официри руске војне обавештајне службе, који су издали цинична наређења (проруским активистима) да пуцају с циљем да убију украјинске војнике".

Кијевска телевизија је у касније емитованом снимку тог наводног разговора два руска команданта прецизирала да су у питању упутства како да наоружани проруски демонстранти поступају у случају да их нападну украјински војници.

Украјинска војска покренула је јуче "антитерористичке акције" против проруске "народне милиције" на југоистоку земље, где су у борбама за војни аеродром код Краматорска погинула четворица "милиционера", а рањена су још четворица, преноси Танјуг.

Заменик украјинског премијера Виталиј Јарема изјавио је да су у Славјанску и Краматорску примећени припадници 45. ваздушно-десантне дивизије руске армије, који су појачали проруску "народну милицију" у тим градовима.

Председник Русије Владимир Путин рекао је генералном секретару УН Бан Кимуну да су потези Кијева противуставни и да очекује да ће и Уједињене нације и светске силе објавити јасну осуду Кијева.

О кризи на југоистоку Украјине Путин је телефоном разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Како наводи руска агенција Итартас, Путин је рекао да нагло заоштравање сукоба ставља Украјину, у суштини, на ивицу грађанског рата.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао је да ће Алијанса разместити додатне снаге дуж источних граница земаља чланица ради смиривања ситуације у Украјини.

"Данас смо усвојили пакет војних мера", рекао је он након састанка свих 28 чланица Алијансе у Бриселу и додао да то подразумева већи број "авиона на небу, више бродова у води, већу спремност на копну", преноси АФП, јавља Танјуг.

Огласила се и Бела кућа - Вашингтон ће настојати да убеди Москву да смири ситуацију.

Група војних посматрача ОЕБС-а стигла је синоћ у Сумску област на североистоку Украјине, а данас ће посетити суседну Харковску област, пренеле су руске агенције, позивајући се на саопштење сумске обласне администрације.

У групи су шест посматрача из Белгије, Холандије, Луксембурга, Грузије, Чешке и Шведске.

Кијев: Исти руски агенти на истоку Украјине као и на Криму

Руски агенти који делују на истоку Украјине исти су они који су били активни на Криму уочи припајања тог полуострва Руској Федерацији, саопштила украјинска контраобавештајна служба, јавља АФП, преноси Бета.

Портпарол те службе Виталиј Најда рекао да је "око 40 припадника руских служби и њихових сарадника", руских и украјинских држављана, ухапшено од почетка сепаратистичких акција на истоку Украјине 6. априла.

Како је рекао, руски агенти задужени су за "стварање максималне дестабилизације" на украјинској територији.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво