Читај ми!

Подморница неуспешна у потрази за авионом

Прва мисија роботичке подморнице Блуфин-21, која трага за несталним малезијским авионом у јужном Индијском океану прекинута је пре планираног краја.

Како преноси Би-Би-Си, Блуфин је послат да претражи морско дно, у потрази за олупином авиона са 239 путника и чланова посаде, који је нестао 8. марта, током лета од Куала Лумпура до Пекинга.

Сигнали са црних кутија авиона последњих дана постали су стабилни, те је ангажована та подморница без пилота.

Она је, међутим, прешла свој оперативни лимит од 4.500 метара, те је упућена на површину. Уколико временски услови дозволе, она би до краја дана требало да се врати.

Малезијски авион је сат времена после полетања са аеродрома у Куала Лумпуру изгубио контакт са контролом лета, негде изнад Јужног Кинеског мора. Малезијски званичници верују, на основу сателитских података, да је нестали авион окончао свој лет хиљаде километара јужно од предвиђеног курса, у мору, око 1.000 километара западно од аустралијског града Перта.

Велики број међународних бродова учествује у потрази, а један брод америчке морнарице прошле седмице је ухватио четири акустична сигнала, са које се верује да могу бити са црних кутија авиона.

Од 8. априла, међутим, није ухваћен ниједан сигнал, што је подстакло бојазни да су се потрошиле батерије у црним кутијама, које трају око месец дана.

Јуче је одлучено да је време да се у потрагу укључи и роботизована, беспилотна поморница како би почела са претраживањем морског дна. Она је на своју први мисију кренула претходне ноћи.

"После скоро шест сати, Блуфин је превазишао свој оперативни лимит од 4.500 метара колико највише може да се спусти у дубину, и његови безбедносни системи одмах су га вратили на површину", саопштено је из истражног тима.

Америчка морнарица је касније навела да током тих шест сати потраге није пронађен ниједан предмет који би могао бити са несталог авиона.

Блуфин-21 је скоро пет метара дуга подморница, која може да направи сонарну мапу морског дна.

Званичници су јуче рекли да је предвиђено да свака мисија Блуфина траје 24 сата, од чега би 16 сати провела претражујући морско дно, четири сата ронећи и враћајући се на површину, и четири сата скупљајући податке.

Део мора у који је Блуфин упућен у претрагу, према речима стручњака, процењује се да је дубине од око 4.500 метара, али да терен морског дна може варирати.

Аустралијски званичници рекли су раније да су сигурни да трагају у правој области за несталим авионом.

Истражни тим је упозорио јуче да би потрага морског дна могла бити дуготрајна и тешка, без резултата. Такође је навео да се трага за већим пловилима, који би могли да иду дубље од 4.500 метара, али да ће одлука о томе зависити од ситуације на терену.

Званичници не знају зашто је авион толико скренуо с курса. Истражитељи разматрају опције, од отмице, механичког квара, саботаже, до самовољног потеза пилота.

Проналажење црних кутија, које садрже све неопходне податке, сматра се неопходним да би се открило шта се стварно десило са авионом, за који се верује да се срушио, закључује Би-Би-Си.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се