Читај ми!

Француска полиција растерује Роме?

Париски полицајци добили су, наводно, упутство да милом или силом отерају ромске просјаке са улица елитног шестог арондисмана, извештава дневник "Паризјен".

Полицајцима је препоручено да "систематски растерају ромске породице које живе на улици", известио је Паризјен, а преноси Танјуг.

Према писању тог француског листа, који се позива на интерну белешку полиције, полицији је препоручено и да направе списак локација на улицама и напуштених зграда где Роми бораве, уз прецизно навођење "оних који просе са дететом или без њега, са животињом или без ње".

Издвајање једне етничке групе као мете није законито и у најблажем случају је неумесно, рекао је Паризјену један тужилац.

"Закон је јасан: никаква полицијска контрола не може бити спроведена према некој особи на основу њеног изгледа или праве или претпостављене националности", рекао је тај тужилац.

"Овде није реч о спречавању или кажњавању одређеног прекршаја, већ о растеривању (припадника једне етничке групе). Ниједан закон не дозвољава такву врсту иницијативе", додао је тужилац.

Полицијска префектура у Паризу признала је да је комесаријату у шестом арондисману наложено да спроведе неку врсту пописа Рома.

Градоначелник шестог арондисмана Жан-Пјер Лекок тврди да није био обавештен о тим мерама, али да сматра да оне јесу нужне.

"За мене је шокантно то да видим на улицама ромске породице с малом децом. То је неприхватљиво", рекао је Лекок.

Паризјен наводи да полиција у главном граду Француске још од 2011. године тера Роме из делова града који врве од туриста, попут Јелисејских поља или околине Лувра.

Мада Роми досад нису били помињани као специфична мета акција, у пракси су скоро сви приведени просјаци били Роми из Румуније.

Сличне акције спроводе се и у другим француским градовима, попут Марсеља, Нице, Монпељеа, Шарта и Лурда, а у Мадлени, близу Лила, налог за привођење чак је преведен на румунски и бугарски језик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се