Читај ми!

Луганск, криза талаца?

Око 60 људи таоци сепаратиста у Луганску, тврде украјинске власти. Демонстранти негирају оптужбе. Пошто су проруски демонстранти заузели зграде локалних администрација на истоку Украјине, сукоби су се проширили на југ земље, где је теже повређено 10 особа.

23.30 - Споменик жртвама холокауста у Одеси је руиниран, преноси Раша Тудеј.  

23.20 - НАТО ће утростручити број ловачких авиона који патролирају у ваздушном простору балтичких земаља, саопштио је за агенцију Ројтерс неименовани званичник Алијансе.

22.40 - Шефови дипломатија земаља ЕУ састаће се 14. априла како би разматрали ситуацију у Украјини и евентуалне санкције Русији, саопштила висока представница ЕУ Кетрин Ештон. 

21.45 - Украјина рачуна на САД и друге чланице НАТО, кад је реч о снабдевању опремом, али не тражи оружје, саопштио украјински амбасадор у Алијанси Ихор Долхов, преноси Ројтерс.

19.45 - Харков одбацио захтеве проруских демонстраната, који траже референдум за већу аутономију, јавља АФП.

18.10 - Демонстранти у Луганску негирају да имају експлозив и да држе таоце, јавља Ројтерс.

17.45 - Џон Кери оптужио Русију да је на исток Украјине упутила "провокаторе и агенте" како би створили "хаос" у том делу земље и запретио Москви увођењем додатних санкција, јавља АП.

17.30 - Сепаратисти поставили експлозив у заузету зграду у Луганску и око 60 људи држе тамо против њихове воље, кажу украјинске безбедносне службе, преноси Ројтерс

17.00 - Кремљ оптужује америчку компанију за безбедност, која се доводи у везу сa фирмом "Блеквотер", да је послала "приватну војску" у Украјину, маскирану као локалне јединице, преноси Дејли мејл

16.45 - Одлука НАТО да ограничи приступ руским дипломатама у седиште Алијансе представља "хладноратовско размишљање", кажу руски званичници, преноси Ројтерс

16.30 - Јулија Тимошенко каже да ће уз помоћ снажног притиска Запада на Владимира Путина Крим бити враћен Украјини, преноси Танјуг.

13.10 - Русија спремна на преговоре о Украјини које предлажу САД, уколико учествују представници југоисточних региона у којима већину чини руско становништво, рекао Сергеј Лавров, преноси Бета.

12.15 - Туча у украјинском парламенту, након што је лидер комуниста оптужио националисте да то што су на почетку кризе у Украјини прибегли екстремним тактикама иде на руку Русији, јавља Ројтерс.

10.45 - Сви који користе оружје и заузимају државне зграде у Украјини, третираће се као терористи и криминалци, поручио вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов, преноси АФП.

10.30 - У нередима у граду Миколајеву, на југу Украјине, озбиљно повређено најмање десеторо људи, преносе украјински медији.

10.05 - Генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен рекао је да догађаји у источној Украјини представљају разлог за велику забринутост и позвао Русију да повуче трупе са украјинске границе, преноси Ројтерс.

8.25 - Украјинска полиција је покренула антитерористичку операцију у Харкову и 70 сепаратиста је ухапшено због заузимања зграде регионалне управе, саопштио је министар Арсен Аваков.

Проруски сепаратисти који су заузели зграду Украјинске службе државне безбедности (СБУ) у Луганску, на истоку Украјине, негирали су оптужбе СБУ да су у то здање поставили експолозив и да у њему држе људе против њихове воље.

"Нема експолозива, нема талаца. Не требају нам таоци да бисмо добили оно што хоћемо", рекао је Антон, један од учесника протеста, који је себе описао као координатора целе акције, јавио је Ројтерс.

Украјинска служба државне безбедности саопштила је претходно да су наоружани проруски сепаратисти заузели зграду те службе у Луганску, да су поставили експлозив и да држе око 60 људи против њихове воље.

Сепаратисти су заузели зграду у недељу увече, у једном од низа напада, наведено је у саопштењу СБУ.

Најмање девет људи је повређено када су нападачи разваљивали врата и разбијали прозоре на згради, на којој су подигли руску заставу, пренео је Ројтерс.

"Криминалци су поставили у зграду експлозив... и држе око 60 људи, претећи им оружјем и експлозивом", пише у саопштењу. "Они користе терористичке мере".

Такве акције, како је упозорила СБУ, изузетно опасне и могу да угрозе животе људи у згради, али и ван ње.

Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов поручио је раније данас да проруске демонстранте на истоку земље који су заузели више државних зграда - треба третирати као "терористе" и да ће се против њих употребити сва сила закона, преноси АФП.

Обраћајући се посланицима Врховне раде, Турчинов је рекао да се нада да ће ускоро бити ослобођене зграде локалне администрације у Луганску и Доњецку, где су проруски демонстранти јуче прогласили "независну републику".

Туча у парламенту 

Посланици украјинског парламента жестоко су се посвађали и потукли, након што је лидер комуниста оптужио националисте да то што су на почетку кризе у Украјини прибегли екстремним тактикама иде на руку Русији.

Два посланика из екстремне десничарске партије Свобода зграбили су комунисту Петра Симоненка док је био за говорницом и одвукли га.

Онда су присталице његове партије јурнуле да га бране, дошло је до свађе, почели су да прилазе посланици из других партија и избила је туча.

У међувремену, у нередима у граду Миколајеву, на југу Украјине, озбиљно је повређено најмање десеторо људи, преносе украјински медији.

Како је објавио Глас Русије, проруски активисти су безуспешно покушавали да уђу у зграду локалне самоуправе, одакле су их одбиле присталице Мајдана и порушиле им шаторе.

У сукобима су коришћене шок бомбе и петарде.

На конференцији НАТО-а у Паризу, генерални секретар Алијансе Андерс фог Расмусен оценио је да догађаји у источној Украјини представљају разлог за велику забринутост и позвао Русију да повуче трупе са украјинске границе.

"Сваки други потез у источној Украјини представљао би озбиљно заоштравање ситуације, а не смиривање", истакао је Расмусен и додао да Русија мора да повуче "на десетине хиљада војника" које је груписала на украјинској граници.

Запаљена зграда обласних власти у Харкову

Ноћас око зграде обласне администрације у Харкову, за чију су се контролу надметали полиција и демонстранти против нових власти у Кијеву, било је изузетно напето. Пошто их је полиција потиснула, демонстранти су около запалили аутомобилске гуме, а Молотовљевим коктелима изазвали су пожар и у згради.

Харковска народна република ће, кажу, градити односе са другим државама у складу с међународним правом, а од Москве траже да им помогне око референдума о федерализацији.

Међутим, овог јутра огласио се украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков, који је на својој Фејсбук страници написао да су кијевске власти организовале, како кажу, антитерористичку операцију у Харкову и ухапсиле око 70 демонстраната због нереда око зграде обласне администрације. 

Независност је јуче прогласио и регион Доњецка.

"Конгрес делегата административног региона Доњецк, на основу повеље УН и других међународних прописа који се односе на право народа на самоопредељење, проглашава суверену државу - Народну Републику Доњецк", саопштио је један од делегата.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у ауторском тексту за британски Гардијан одбацује оптужбе Запада да Русија дестабилизује Украјину.

Лавров објашњава да "покушаји оних који су организовали сецесију Косова од Србије и Мајота од Коморских острва да ставе под сумњу слободно изражавање воље становника Крима - не може другачије да се оцени него као флагрантна демонстрација двоструких стандарда".

Москва од Кијева тражи да заустави све оружане активности које би могле да доведу до грађанског рата.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара