Читај ми!

Кери са Абасом, покушај спасавања преговора

Државни секретар САД Џон Кери разговарао је синоћ у Аману више од четири сата са палестинским председником Махмудом Абасом, у покушају да спаси блискоисточне мировне преговоре.

Кери и Абас састали су се након што су лидери арапских земља одлучили да никада не признају Израел као јеврејску држву.

Тиме је мировном процесу, у којем ионако није постигнут напредак, задат нови ударац.Амерички званичници су разговоре у јорданској престонци означали као "конструктивне", али други детаљи нису обелодањени, преноси Асошијетед прес.

Кери планира да настави разговоре с Абасом и израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у наредним данима.

Шеф америчке дипломатије је из Рима отпутовао у Аман да се састане с Абасом јер се приближава првобитни рок, крај априла, за постизање споразума.

Палестинска страна је запретила да ће прекинути преговоре уколико Израел у суботу не ослободии четврту, финалну групу од 26 затвореника, како се обавезао.

Обраћајући се новинарима раније у среду у Кувајту, где је присуствовао самиту Арапске лиге, Абас је рекао да још чека да му Кери представи оквир споразума и да још није било разговора о продужењу преговора после истека рока.

Палестински лидер је оценио да ће наредни месеци бити "врло важан период".

Арапска лига је окривила Израел за недостатак напретка у мировном процесу и поставила још једну препреку. У коминикеу, издатом на крају дводневног самита, одбацила је " наставак насељавања, јудаизације Јерусалима и напада на муслиманске и хришћанске светиње".

Одлуком да никада неће признати Израел као домовину јеврејског народа одбацила је кључни захтев Нетанијахуа. Палестинци одбијају такво признање јер сматрају да ће се њиме подрити права палестинских избеглица и израелске арапске мањине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара