Читај ми!

Турска оборила сиријски војни авион

Код границе Сирије са Турском, где се побуњеници боре против снага председника Башара ел Асада, турске снаге обориле сиријски војни авион. Авион оборен јер је ушао у наш ваздушни простор, каже премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Турске снаге обориле су сиријски војни авион у северном региону Сирије код границе са Турском, где се побуњеници боре против снага сиријског председника Башара ел Асада.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да су турске оружане снаге обориле авион јер је ушао у турски ваздушни простор.

"Сиријски авион је повредио наш ваздушни простор. Наш бомбардер Ф-16 је полетео и погодио га. Зашто? Зато што када повредите мој ваздушни простор уследиће жестоки одговор", рекао је Ердоган на предизборном скупу у северозападној Турској.

Ердоган је истовремено и честитао турској војсци што је оборила авион, истакавши да ће, уколико Сирија наруши ваздушни простор Турске, одговор Анкаре бити снажан. Честиткама се придружио и турски председник Абдулах Гул.

"Турска је показала одлучност у одбрани своје границе", пренели су турски медији речи шефа државе упућене начелнику генералштаба војске Неџдету Озелу.

Турски медији преносе да је турска војска упозорила два сиријска војна авиона Ф-16 да се приближавају граници, а да је један од авиона одбио да послуша то упозорење.

"Турска ваздушна одбрана гађала је сиријски борбени авион који је бомбардовао област Латакије (север Сирије). Авион се запалио и пао је на сиријску територију", јавила је сиријска Опсерваторија за људска права.

Побуњеници се боре за контролу над граничним прелазом Касаб од петка када су кренули у офанзиву. Сиријске власти кажу да офанзиву подржава турска војска, наводи Ројтерс.

Сирија је саопштила да је турска ваздушна одбрана оборила авион док је нападао побуњеничке снаге унутар сиријске територије, рекавши да је обарање авиона "очигледна агресија".

Позивајући се на војни извор, сиријска државна телевизија је објавила да је пилот успео да се катапултира из авиона.

Телевизијска станица либанске организације Хезболах Ал Манар јавила је да су две ракете испаљене са турске територије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара