Читај ми!

Папа формирао Комисију за заштиту деце

Именовано првих осам чланова Комисије, која би требало да помогне Римокатоличкој цркви да реши проблем педофилије и заштити децу од злостављања. Надлежност комисије је да едукује људе о експлоатацији, надзире свештенике и покреће кривично гоњење.

Папа Фрања именовао је првих осам чланова Комисије која би требало да помогне Римокатоличкој цркви да реши проблем педофилије и заштити децу од злостављања.

Формирање ове групе експерата је најављено први пут у децембру прошле године, а данас је папа одредио првих осам чланова - четири мушкарца и четири жене из осам различитх земаља, пренео је Ројтерс.

Они ће бити надлежни да окупе и друге експерте широм света који ће постати чланови комисије, као и да дефинишу опсег активности те групе, наводи Ројтерс.

"Папа Фрања је јасно ставио до знања да Црква мора међу своје најпрече приоритете поставити заштиту малолетних и деце", навео је у саопштењу портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

"Гледајући у будућност, али не заборављајући прошлост, Комисија ће имати вишестран приступ промовисању заштите младих", додао је Ломбарди.

То ће подразумевати покретање кривичног гоњења преступника, едукацију људи о експлоатацији деце, као и развијање најбољих начина за надзор свештеника, преноси Ројтерс.

Међу именованим члановима групе је и Мери Колинс која је била жртва сексуалног злостављања у Ирској 60-их година прошлог века и која је водила активну кампању за заштиту деце и за то да свештеници педофили буду изведени пред лице правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се