Западна обала, убијена три Палестинца

У пуцњави на Западној обали током хапшења осумњиченог израелска војска убила три Палестинца. У току рације израелске војске избили сукоби са демонстрантима.

Израелске трупе убиле су три Палестинца рано јутрос у граду Џенину на Западној обали током рације која је била праћена сукобима са љутим демонстрантима, саопштили су палестински безбедносни званичници.

Инцидент је почео рацијом израелске војске, а она је, како је објашњено из војске, изведена како би био ухапшен Хамза Абу Ел Хеија, 22-годишњи оперативац Хамаса, за којим се трага јер је учествовао у пуцњави и бомбашким нападима на Израелце.

Палестински званичници навели су да су војници током ноћи звонили на врата у једном избегличком кампу у Џенину и наредили Ел Хеији да изађе напоље.

По њиховим речима, када је одбио да изађе, војници су упали у објекат и дошло је до пуцњаве.

Потпуковник израелске војске Петер Лернер рекао је да су пре пуцњаве зграду напустили сви осим Ел Хеије, док је војска навела да је он први пуцао у пса ког је војска послала унутра, а потом и на војнике, при чему је ранио двојицу.

Када је Ел Хеија покушао да побегне, пуцајући и даље на Израелце, трупе су узвратиле пуцњавом и убиле га, рекао је Лернер. 

Он је додао да су се, у року од неколико минута, окупиле стотине житеља и наоружаних мусскараца и напали војнике. 

Трупе су, по речима Лернера, отвориле ватру и убиле два Палестинца, а раниле још неколико њих.

Израел и Палестинци поново су започели мировне преговоре у јулу прошле године, под јаким притиском САД да то учине, при чему је утврђен рок од девет месеци за постизање свеобухватног мировног споразума којим би била успостављена палестинска држава и прекинут конфликт.

До јутрошњег насиља дошло је након недавног заоштравања напетости на Западној обали, што би могло искомпликовати већ угрожене мировне напоре.

Кабинет палестинског председника Махмуда Абаса осудио је насиље, назвавши га "делом израелске политике која намерава да уништи све", и затражио је од америчке администрације да интервенише и спасе мировне преговоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се