Читај ми!

Израел, земља контраста

Израел са свим својим специфичностима - верским, политичким, економским, историјским - на једном месту је велика ризница за туристе, али и пословни свет. У тој земљи, практично у пустињи ничу нова насеља због велике потражње за становима.

Мало која земља остави такав утисак па чак и дуго времена након боравка. Израел са свим својим специфичностима - верским, политичким, економским, историјским - на једном месту је велика ризница за туристе, али и пословни свет.

Екипа РТС-а у Израел је отпутовала како би видела из прве руке, како та земља, која заузима површину од око 21.000 квадратних километара, што је нешто више од четвртине површине Србије и са осам милиона становника, успева да буде трећа економија по конкурентности на свету и при том у сталној тензији због односа са Пелестинцима на окупираним подручјима.

Најпре, Израел је света замља и земља контраста која је магнет за туристе. Колико туристи долазе и да ли је криза помрсила конце, испричао нам је наш туристчки водич Арие. Чини се да бољег и упућенијег саговорника нисмо могли да имамо јер он овај посао ради цео живот.

Арие Зарза, туристички водич каже да религија на првом месту доводи туристе у Израел и зато их криза није погодила у толикој мери.

"Ипак, ја радим са мањим групама и обим посла се смањио за десетај одсто. Међутим, нема бојазни да ће Израел увек привлачити туристе", каже Арие.

На путу до Јерусалима не можете, а да не свратите у Тал фарму односно винарију "Ред потери", једну од најпознатијих и најбољих малих винарија у Израелу. То је адреса за туристе и за пословни свет, с обзиром на то да је израелско вино један од извозних адута.

Дов Тал, власник винарије "Ред потери" каже да је у пољопривреди увек криза и никада нема довољно новца.

"Ми смо раније извозили грожђе у Британију, сада само вино и то у ограниченим количинама. Довољно је да волите свој посао па ће тржиште само да дође. Уколико у то не верујте, немојте ни да почињете", каже Дова Тал.

После винарије, у потрази за одговором о томе шта чини израелску економију конкурентном, следећа адреса нам је било предграђе Тел Авива, где практично у пустињи ничу нова насеља због велике потражње за становима.

Зашто смо истраживали тржиште некретина у Израелу, тачније у Тел Авиву - зато јер је слично са нашим. И поред тога што се гради и што се купује, цене су високе. Док у Србији многи тај економски несклад тумаче недостатком планске градње и високим профитом инвеститора, у Израелу је ситуација другачија.

Ценовни бум некретнина   

Са просечном платом од скоро 1.600 евра Израелу је криза донела прави бум са ценама некретина - за квадрат стана у Тел Авиву потребно је и до 5.000 евра, а на појединим локацијама и до 10.000 евра по квадарту.

Најбољи саговорници за то су представници компанија "Африка-Изарел" и "Тидхар" који су присутни и у Србији као велики инвеститори кроз пројекат београдског Ерпорт ситија.

Ави Барзилај, директор у компанији "Африка-Израел" каже да је у Израелу је главни проблем недостатак земље, у градовима нема више места за изградњу.

"Код нас није пресудна криза, већ управо недостак земље. Са повећањам популације цене станова у последњих пет година су порасле двоструко. Не може Израел да се пореди са дугим земљама. Наши суграђани морају да се селе изван градова. Израел јесте мањи од Србије, али градови су доста насељени. Опет, банке су веома конзервативне, јако тешко одобравају кредите, рате не смеју да буду веће од четвртине примања", објашњава Барзилај.

На градилишту удаљеном пола сата од центра Тел Авиа, инвеститор нам је објаснио како он мора да смисли модел продаје како би нашао купце.

"Све смо испланирали унапред, повезали се се државом, односно војском и понудли им на продају читаво насеље, све станове. Рачуница је једноставна - уколико се све унапред прода, ми аутоматски смањујемо трошкове кредита код банака, трошкове изградње и тим цену квадрата можемо да преполовимо, него да смо градили зграду по зграду, непланском продајом", каже Арие Бахар, сувлансик Тидхар групе.

У занимљив концепт изградње, али и нацина зивота уверили смо се се посетом приватном старачком дому. Ален Бон је председник скупштине станара насеља овог луксузног старачког дома. Ово јесте скуп начин да се проведе старост, али и угодан.

"Јесте скупо, ми смо продали кућу како бисмо имали за депозит. Али овде имамо све, моја супруга још ради, нама деца и унуци долазе преко викенда. Најбољи начин да се доживи лепа старост јесте да се дође на овакво место где се осећате још увек младим. Овде можете да уживате у друштву, природи, све вам је доступно и потпуно сте независни", каже  Ален Бон.

Станари могу да бирају хоће ли да живе у кућицама или у становима, а они који их граде кажу да је то тек почетак.

И за крај, чудо природе јесте и чудо за економију. Најнижа тачка на свету је Мртво моро које за Изарел, рекло би се, злата вреди.

Прича о Израелу има и онај политички део, односе са Палестинцима који живе на окупираним подручијима.

Док путујете том државом, срешћете и бедуине, који живе својим специфичним животом. Све ово је Израел и још доста тога. Ова земља је дефинитивно земља контраста и зато јесте туристима занимљива и економски конкурентна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се